Sarı Yelekliler'den emeklilik reformu gösterilerine destek

Sarı Yelekliler'den emeklilik reformu gösterilerine destek

Fransa'da yaşanan genel grev hayatı durdururken emeklilik reformuna karşı çıkan göstericilerin eylemlerine hükümet karşıtı protestolarıyla bilinen Sarı Yelekliler de katıldı.

5 Aralık'ta ulaşım sektörü ile başlayan grevler, hafta sonu farklı alanlara yayıldı. Geçen yıl başlayan ve gittikçe hız kaybeden Sarı Yelekliler ise bu grevle tekrar sokaklarda güçlenmeyi hedefliyor. Hükümet kanadı ise işçi sendikaları ile Sarı Yeleklilerin bir bütün halinde eylemelere devam etmesinden endişeli.

Hükümetin üzerinde çalıştığı reform, emeklilikte memur ve işçi ayrımını, ayrıcalıkları kaldırmayı, emeklilik yaşını kademeli olarak 62'den 64'e çıkarmayı öngörüyor ve onlarca sektörü olumsuz etkilemesi bekleniyor.

Greve gidenler arasında Paris ve çevresinde toplu taşımayı düzenleyen RATP, Fransız Ulusal Demir Yolları Şirketi (SNCF) ve Fransız hava yolu şirketi Air France çalışanları, polisler, doktorlar, hemşireler, acil servis görevlileri de dahil sağlık çalışanları, öğrenciler, öğretmenler, memurlar, avukatlar, tarım işçileri, postane çalışanları, taksi ve nakliye şoförleri, elektrik üretim ve dağıtım şirketi EDF, otomotiv üreticisi Renault ve rafineri çalışanları bulunuyor.

Fransa'da bu büyüklükte iş bırakma eylemleri en son 1995 yılında gerçekleşmiş ve ülkede üç hafta boyunca her kesimde grevler yaşanmıştı.