Solar minimum ve maksimum ne anlama geliyor

Solar minimum ve maksimum ne anlama geliyor

Bilim insanları, Güneş'in son yüz yılın en büyük solar minimum dönemine girdiğini açıkladı.

Bilim insanları, 2020'de 100 gün boyunca Güneş'te hiç güneş lekesi gözlemlenmediğini açıkladı.Bu durum, 2020'yi üst üste rekor düzeyde düşük Güneş lekesinin görüldüğü ikinci yıl yapıyor.

Bu bilgiler doğrultusunda bilim insanları, Güneş'in son yüz yılın en büyük solar minimum dönemine girdiğini açıkladı.

(Solar minimum: En az Güneş enerjisi aktivitesi dönemine verilen isim. Bu süre zarfında, Güneş lekesi ve Güneş patlaması aktivitesi azalır ve genellikle günlerce meydana gelmez.)

Solar minimum dönemi ile ilgili ortaya pek çok iddia atılsa da, teyit.org'a göre solar minimumun yer yüzündeki hayatı etkilemeyeceği açıklandı. Solar minimumun, güneşin üzerindeki lekelerin azalmasıyla oluşan olağan döngülerden biri olduğu ifade edildi. 

NASA, 2017 yılında güneşin 2019-2020’de solar minimum evresine girmesinin beklendiğini açıklamıştı. Açıklamada güneş lekelerinin yaklaşık 11 yılda bir azalmasının beklendiği belirtiliyor. Güneş lekesi sayısı 2014’te nispeten yüksekti ve şimdi beklenen bir noktaya düşüyor. 

NASA gibi, Amerikan Ulusal Hava Durumu Servisi de önümüzdeki döngü döneminde güneşin enerji aktivitesinin muhtemelen zayıf olacağını söylüyor. Ancak bu durumla ilişkili bir felaket uyarısı bulunmuyor. Ayrıca NASA, 2020 yılının Şubat ayında solar minimum evresinin ne zaman biteceği tam olarak bilinmese de önümüzdeki birkaç 10 yıl içerisinde buzul çağına sebep olmayacağını da açıkladı.

Solar minimum evresinin dünya için bir buzul çağı, volkanik patlamalar ya da kıtlık gibi felaketler yaratması da umulmuyor. Bu durum yalnızca uzayda seyahat eden astronotlar için bir tehdit oluşturabilir; çünkü solar minimum sırasında, güneşin manyetik alanı zayıflıyor ve dünya kozmik ışınlardan daha az korunuyor. Yeryüzünde yaşayan bizler için solar minimum sebebiyle oluşabilecek bir tehdit söz konusu değil.

Kaynak shiftdelete, teyit.org