Suudi Arabistan: IŞİD'i Şiilere karşı kurduk

Suudi Arabistan: IŞİD'i Şiilere karşı kurduk

Financial Times gazetesi, Suudi Arabistan'ın IŞİD'i Irak'taki Şii etkisine karşı bir "cevap" olarak sahiplendiğini yazdı.

Irak-Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) kökenine ilişkin "komplo teorisi" olarak yaftalanan Körfez-Batı-IŞİD ilişkileri hakkında ilginç bir itiraf geldi.

Financial Times'ta David Gardner imzasıyla yayımlanan bir makalede, ABD ile Suudi Arabistan ilişkilerindeki gerilime değinildi.

Obama'nın dış politika yönelimlerinin, özellikle de İran'la yapılan nükleer anlaşmanın Riyad için "iğrenç" olduğunu söyleyen yazar, buna rağmen iki ülke arasındaki gerilimin daha eskilere gittiğini yazdı.

Suudilerin, ABD'nin Irak'ı işgali ile asla uyuşmadığını söyleyen Gardner, yalnızca Saddam Hüseyin'in devrilmesi nedeniyle değil, Şii çoğunluğun ülkeyi yönetmeye başlamasından da rahatsız olduğuna dikkat çekti.

Gardner'e göre, 2011'de Hüsnü Mübarek'in devrilmesini ABD'nin müttefikine bir ihaneti olarak gören Suudi Arabistan, Irak, Suriye, Lübnan ve Yemen'deki ABD "kayıtsızlığından" da şikayet ediyordu.

Ancak "itiraf" daha sonra geliyor. Yazarın aktardığına göre, 2014 yılında Musul'un IŞİD'in eline düşmesinin ardından, dönemin Suudi Dışişleri Bakanı Prens Suud el-Faysal, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'ye şunları söylemişti: "DAİŞ, sizin Dava'ya [Irak'taki Şii iktidar partisi] verdiğiniz desteğe bizim cevabımızdır."

2012 yılında yayımlanan bir ABD istihbarat raporu, Batılı ülkeler, Körfez ve Türkiye'nin Esad'ı zayıflatmak için İslamcıları desteklediğini ve bu İslamcıların bir "İslami emirlik" kurma niyetinde olduğunu açıkça yazıyordu.(soL)