Tarihi an... Düşman kardeşler anlaştı

Tarihi an... Düşman kardeşler anlaştı

Kim Jong-un ve Moon Jae-in'in tarihi buluşmasından sonra yapılan ortak açıklama, dünya televizyonları tarafından canlı yayınlanıyor. Liderlerin imzaladığı ortak deklarasyonda, Kore Yarımadası'nda savaşın bittiği ve barışın başladığı dünyaya ilan edildi. Ayrıca taraflar, Kore Yarımadası'nda nükleer silahsızlanma için de anlaşmaya vardı.

Randevudan peş peşe son dakika haberleri geliyor. Kim Jong-un ve Moon Jae-in ilk kez sınırın tam üstünde el sıkıştı, tarih yazdıklarını söyledi. Liderler birlikte çam fidanı dikti, yanına "Buraya barışı ve refahı ekiyoruz" yazılı bir anıt taşı konuldu.

Liderler beklendiği gibi nükleer silahlanmanın durdurulmasını ele alıyor. Bir diğer önemli başlık ise, aralarında yalnızca ateşkes anlaşması bulunan ve teknik olarak halen savaş halindeki tarafların bir barış anlaşmasına ulaşması.

Tarihi randevuya destek verenler ellerinde çiçekler ve tek Kore bayraklarıyla sokaklarda. Güney Kore'deki Kim Jong-un karşıtları ise sokaklarda Kuzey Kore bayrağı yaktı, Panmunjom yakınlarında rokete bindirilmiş Kim maketleri taşıdı. Ayrıca bazı göstericilerin elinde 'Aranıyor! Ölü ya da diri...' yazıları dikkat çekiyor.

12.05 : Canlı yayında ortak bildiriyi dünyaya ilan eden Kuzey ve Güney Kore liderleri, yarımadada nükleer silahsızlanma için anlaşmaya varıldığını duyurdu.

Ortak deklarasyon imzalayan Kim ve Moon'un uzlaştığı metinde, "Kore Yarımadası'nda daha fazla savaş olmayacak ve yeni bir barış dönemi başladı" ifadesi var.

Güney Kore lideri Moon, sonbaharda Kuzey Kore'yi ziyaret edecek.

11.30 : Kim ve Moon'un mavi köprü üstündeki bankta oturup konuşması, sosyal medyayı yıktı. Birçok kullanıcı esprili bir dille liderlerin 'gerçek bir buluşma' yaptığını yazdı.

11.20 : Binlerce Güney Koreli sokaklarda zirvenin başarılı olması için dua ediyor. Törende Budist rahipler başı çekiyor.

10.45 : Ağaç dikilmesinin ardından Kim ve Moon, Panmunjom Köyü'ndeki bahçede bir süre yürüyüp sohbet etti. Liderlerin yalnız olduğu yürüyüşte Kim ve Moon mavi köprünün üstündeki banka da oturdu. Gazeteciler bu özel anlarda fotoğraf ve görüntü aldı.
10.40 : Çin, cesur Kore liderlerini buluşma nedeniyle selamladı. Kuzey Kore'nin en önemli müttefiki olan Pekin yönetimi, buluşmayı destekliyor.

10.30 : Görüşmenin ikinci oturumu başladı. Liderler uluslararası televizyonların canlı yayınladığı anlarda birlikte çam fidanı dikti. Fidanın etrafına iki ülkeden getirilen topraklar serpildi ve ağaç sulandı. Kim, güneydeki Han Nehri'nden, Moon ise kuzeydeki Daedong Nehri'den getirilen sularla ağacı suladı.

Fidanın yanına "Buraya barışı ve refahı ekiyoruz" yazılı bir anıt taşı konuldu.

Ağaç dikerken Kim mevkidaşına "Umuyorum biz hep yeşil oluruz, aynı yeşil çam ağacı gibi, kış mevsiminde bile" dedi. Moon'un cevabı, "Evet, aynı ağaç gibi" oldu.

10.25 : Güney Kore'nin başkenti Seul'de papatyalarla çizilen Kore Yarımadası haritası, sosyal medyada büyük ilgi görüyor. İki ülkeyi bir arada gösteren harita, Seul'deki City Hall'ün önünde.

10.10 : Kuzey Kore resmi televizyonu yerel saatle 15.00'da açıldı. Televizyonda zirveye dair özel bir program bulunmuyor. BBC, Paektu Dağı manzarası eşliğinde ülkenin eski liderlerinin fotoğraflarını ekrana getiren televizyonun, askeri marşlar çaldığını aktarıyor.

09.35 : Seul kaynakları, zirvenin ilk bölümünde Kore Yarımadası'nın nüklere silahlardan arındırılmasının ve kalıcı barışın görüşüldüğünü aktarıyor.

İki taraf da resmi birer açıklama hazırladı ve liderler zirvenin sonunda birlikte söz konusu metinleri dünyaya duyurabilir.

09.25 : Tarihi randevuya destek verenler ellerinde çiçekler ve tek Kore bayraklarıyla sokaklarda. Güney Kore'deki Kim Jong-un karşıtları ise sokaklarda Kuzey Kore bayrağı yaktı, Panmunjom yakınlarında rokete bindirilmiş Kim maketleri taşıdı. Ayrıca bazı göstericilerin elinde 'Aranıyor! Ölü ya da diri...' yazıları dikkat çekiyor.

09.15 : Peki tarihi zirvede neler görüşülmeyecek?

BBC Korece Servisi Editörü Su-Min Hwang'ın verdiği bilgiye göre,

Tutuklular: Şu an altı Güney Kore vatandaşı Kuzey Kore'de tutuklu. Üçü papaz olan ve dini etkinliklerle uğraşan tutuklular, ajanlık yapmakla suçlanıyor.

Kaçaklar: 2016'da Çin'deki bir Kuzey Kore restoranının 13 çalışanı Seul'e kaçmıştı. Pyongyang yönetimi, personelin Kore gizli servisi tarafından kaçırıldığını iddia etmişti. Güney Kore ise çalışanların gönüllü kaçtığını ve ülkede kalabileceklerini söylüyor.

İnsan hakları: Birleşmiş Milletler, Kuzey Kore'yi işkence, zorla çalıştırma ve muhalifleri tutuklamakla suçluyor. Aktivistler bu konuda adım atılmasını istiyor ama söz konusu adım bu zirvede olmayacak.

08.45 : ABD'den zirveyle ilgili ilk açıklama geldi. Randevuyu 'tarihi' olarak niteleyen Beyaz Saray sözcüsü Sarah Sanders, "Müzakerelerin tüm Kore Yarımadası için barış ve refah dolu bir gelecek yolunda ilerleme sağlayacağı konusunda ümitliyiz" dedi.

08.05 : Düşman kardeşler Güney ve Kuzey Kore, aralarındaki savaşı yalnızca ateşkesle sonlandırdı ve barış anlaşması imzalanmadığı için taraflar teknik olarak savaş halinde. Bugünkü kritik zirvede liderlerin masasındaki en önemli iki konudan biri bu olacak.

Diğeri ise elbette nükleer silahlanmanın durdurulması.

08.05 : Tarihi zirvede Kuzey Kore lideri Kim'in kız kardeşi Kim Yo-jong da yer alıyor. Kim Yo-jong, şubat ayında Güney Kore'yi özel temsilci sıfatıyla ziyaret etmişti.

08.00 : Görüşmede ilk tur tamamlandı, Kim siyah bir limuzine binerek Panmunjom'un kuzey tarafına geçti. Öğleden sonra liderler yeniden bir araya gelecek.

Programda liderlerin fidan dikmesi de var. İki ülkeden getirilen toprakların serpileceği çam fidanının dikileceği yerin yanına "Buraya barışı ve refahı ekiyoruz" yazılı bir anıt taşı konulacak.

Liderler, zirvenin sonucunu ortak basın toplantısıyla duyurmadan önce beraber kısa bir yürüyüş yapıp sohbet edecek. Zirve, Moon'un ev sahipliğinde verilecek akşam yemeğiyle sona erecek.

07.50 : 2017 yılında 20'den fazla füze testi gerçekleştirip dünyayı titreten Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, geçen yıl bu zamanlar ABD ile nükleer savaşa girmek üzereydi. İlk kez kıtalararası balistik füze de fırlatan Kuzey Kore'nin ateşlediği son füze, 4 bin 475 kilometre irtifaya çıkıp yeniden dünyaya düşmüştü. Söz konusu füzenin yatay düzlemde ABD'nin başkenti Washington'ı vurma kapasitesi var.

Kim Jong-un, yılbaşından itibaren yeni bir sayfa açtı, ilk hamle Güney Kore'de düzenlenen Kış Olimpiyat Oyunları'na milli takımın gönderilmesi oldu.

Kim, geçen ay göreve geldiğinden bu yana ilk yurt dışı ziyaretini gizemli yeşil trenle Çin'e gerçekleştirmişti.

Kore Yarımadası ve çevresindeki tansiyon son yıllarda hiç olmadığı kadar düşük.

07.45 : Üç yıl savaşan düşman kardeşler Güney ve Kuzey Kore, 1953'ten bu yana iki kez zirvede buluştu. 2000 ve 2007 yılllarındaki zirvelerden beklenen sonuç alınamadı.

07.35 : Zirve olumlu bir havada başladı.

Panmunjom'da barış evindeki ziyaretçi defterini imzalayan Kuzey Kore lideri Kim, "Şu andan itibaren yeni bir tarih başlıyor, bir barış çağının tarihi başlangıç noktasında" diye yazdı.

Kim gazetecilerin önünde ise mevkidaşı Moon ile açık, samimi ve dürüstçe bir görüşme gerçekleştireceğini belirterek, "Zirvenin geçmişteki gibi uygulanamayan sonuçları olması yerine geleceğe kararlılıkla bakarken, birlikte el ele yürüyebileceğimiz bir şans olmasını umuyorum" ifadelerini kullandı.

Güney Kore lideri Moon ise, muhatabına zirve için teşekkür etti: "Başkan Kim, askeri demarkasyon hattını geçti. Böylelikle Panmunjom, bir ayrılığın değil barışın sembolü oldu."

Moon, zirvede bir anlaşmaya ulaşmayı, dünyada barışı dileyen herkes ve kendi halkları için mükemmel bir hediye oluşturabilmeyi dilediğini belirtti.

07.10 : Kim Jong-un ve Güney Kore Cumhurbaşkanı Moon Jae-in, askerden arındırılmış bölgenin Güney Kore tarafında bir araya geldi.

Liderler sınır bölgesindeki askeri hatta el sıkıştıktan sonra Kim, Güney Koreli mevkidaşını sınır çizgisinin kuzeyine geçmeye davet etti.

İkili, el ele kuzeye adım atıp daha sonra güney bölgesine geçti. Her adımı planlanan bu ziyarette Kim'in yaptığı davet bu tarihi anları izleyen birçok kişiyi şaşırttı.

Dünyada eşi benzeri olmayan Panmunjom Köyü'nde buluşan liderler, şeref kıtasını selamladı, milli marşları dinledi.

Kim, savaşın bittiği 1953 yılından bu yana Güney Kore topraklarına ayak basan ilk Kuzey Kore lideri oldu.

Liderlerin el ele verdikleri poz, halihazırda dünyanın bir numaralı gündemi.

07.00 : Kuzey ve Güney Kore sınırındaki tarihi zirveyi gün boyunca canlı blogla aktaracağız.