Teknolojinin Soğuk Savaş'ı sürüyor

Teknolojinin Soğuk Savaş'ı sürüyor

Çin ve ABD, uluslararası toplum tarafından memnuniyetle karşılanan bir gelişme olan birinci evre ticaret anlaşmasını imza attılar

Uluslararası Para Fonu (IMF) Genel Müdürü Kristalina Georgieva, anlaşmanın global ekonomik daralmayı azaltacağını söyledi. Amerikan iş dünyası da büyük ölçüde "ticaret savaşı" bedeli ödedikleri için anlaşmayı pozitif değerlendirdi. Ancak birinci evre anlaşma, Amerika Birleşik Devletleri ile Çin arasındaki global kaygıları tamamiyle ortadan kaldıramadı. Bilhassa Washington'un Çin'e karşı "teknolojik soğuk savaşı" seyrini sürdürüyor.

AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ TEKNOLOJİ SAVAŞLARINI AYRI TUTUYOR

Donald Trump idaresi, Çin'e teknoloji ürünlerinin ihracatı üzerindeki kısıtlamaları sıkılaştırmak için yeni kaideler koymayı tasarılıyor. Mevcut tertip etmeler uyarınca, Amerika Birleşik Devletleri yapımı ürünler toplam ihracatın yüzde 25'inden fazlasını oluşturuyorsa, Çin'e diğer ülkelerden gönderilen bir hayli yüksek teknolojili ürünün ihracatı Amerika Birleşik Devletleri tarafından engellenebilir. Amerika Birleşik Devletleri Ticaret Bakanlığı, bu eşiği yalnızca yüzde 10'a düşürecek ve tüketici elektroniği gibi teknik olmayan malları içerecek şekilde yeni bir kaide hazırladı.

Washington, Çin'den dışardan alınan teknoloji ürünleri ile ilgili da gergin adımlar atıyor. Sözgelimi, Amerika Birleşik Devletleri İçişleri Bakanlığı, Çin'de üretilen aletler nedeniyle takriben 1,000 uçağı kalıcı olarak hangara kaldırmayı tasarılıyor. Amerika Birleşik Devletleri, sivil insansız hava araçlarının Beijing tarafından casusluk için kullanılabilme rizikosunun çok yüksek olduğuna inanıyor. Huawei'ye gelince, Hazine Bakanı Steven Mnuchin, Huawei'nin birinci aşama anlaşmasının veya sonraki rastgele bir aşamanın parçası olmayacağını ve ulusal güvenlik meselesi olarak ayrı ayrı ele alınacağını söyledi.

UYDURMA SEBEP "ULUSAL GÜVENLİK"

Amerika Birleşik Devletleri, Huawei hakkında daha kapsamı geniş bir kısıtlama ağı oluşturmaya çalışıyor. Cumhuriyetçi Senatör Tom Cotton kısa müddet önce Senato'ya Amerika Birleşik Devletleri'nin Huawei 5G ekipmanı kullanan ülkelerle istihbarat paylaşımını engellemeyi öneren bir yasa tasarısı sundu. Tasarı kabul edilirse, Huawei ekipmanının yasaklanıp yasaklanmayacağına daha karar vermeyen kimi Avrupa ülkelerinde iş yapmak zorlaşacak.

İngiltere ve Almanya şu anda Amerika Birleşik Devletleri'nin yoğun baskısı altında olmasına karşın, Huawei'nin her iki ülkede de iş yapma konusunda kararlı. İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace bir süre önce Trump yönetiminin, 2019'un son NATO toplantısı esnasında Huawei'nin 5G pazarına girişini onaylaması vaziyetinde Amerika Birleşik Devletleri'nin İngiltere ile istihbarat paylaşımını azaltacağını tehdidinde bulunduğunu izah etti.

AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ'NİN TUTUMU SERBEST PİYASA KAİDELERİNE TERS

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Mike Pompeo 13 Ocak'ta Silikon Vadisi'nde yaptığı bir konuşmada Amerika Birleşik Devletleri şirketlerinin, bilhassa teknoloji şirketlerinin Çin tarafından bir takım rizikolara sürüklendiğini vurguladı. Pompeo Amerika Birleşik Devletleri şirketlerin Çin ile iş yaparken milli güvenliği ilk sırada gözetmeleri gerektiğini sözlerine ilave etti.

Amerikan şirketlerinin global tedarik zincirine derinden dahil olduğu düşünüldüğünde, " teknolojik ayrılma" Amerika Birleşik Devletleri'ye kâr sağlamayacaktır. Daha da ehemmiyetlisi, böyle bir "ayrıştırma" siyaseti serbest piyasalar prensibine terstir. Trump idaresinin aşırı müdahalesi Amerika Birleşik Devletleri'nin ekonomik büyümesi negatif etkiliyor.

Kaynak: CGTN