Trump gidiyor mu kalıyor mu: Haftaya

Trump gidiyor mu kalıyor mu: Haftaya

ABD Senatosunun, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump'a yönelik iki azil maddesini çarşamba günü oylayacağı bildirildi.

Senato çoğunluk öncüsü Kentucky Senatörü Mitch McConnell, Cumhuriyetçilerin itirazı üzerine cuma ve cumartesi gerçekleştirdiği müzakereler sonrasında Trump'a yönelik iki azil maddesinin son oylamasının çarşamba yapılmasına karar verdi.

Salı günü Demokrat Partinin Iowa ön seçimleri yapılacak, Trump eyalette miting tertip edecek.

Cumhuriyetçilerin, pazartesi yapılması beklenen oylamayı Iowa mitinginden sonra gerçekleştirmek için çarşamba gününe aldıkları belirtildi.

Daha önceki Beyaz Saray Milli Güvenlik Danışmanı John Bolton'un azil yargılaması dahilinde Senatoda şahit olarak dinlenmesi gündemdeydi ancak Senatoda yapılan oylamada 49'a karşı 51 senatör, yeni şahit çağrılmasına "hayır" reyi vererek Demokratların bu adımını engelledi.

TRUMP'A YÖNELİK AZİL SÜRECİ

Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, 24 Eylül 2019'da "Amerika Birleşik Devletleri'nin milli güvenliğine zarar verdiği" ve "Başkanlık yeminine aldattığı" gerekçesiyle Trump'a yönelik azil soruşturması başlatıldığını izah etmişti.

Pelosi, 25 Temmuz'da Trump'ın, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile telefon müzakeresinde, rakibi Joe Biden ve ailesini soruşturması karşılığında Amerika Birleşik Devletleri'nin ülkesine askeri yardımı serbest bırakacağını söylediğini ve bunun anayasaya ters olduğunu öne sürmüştü.

Beyaz Saray ise 25 Eylül'de Trump-Zelenskiy müzakeresinin dökümünü yayımlayarak, Ukrayna'ya yardımlar ile müzakere arasında ilişki bulunmadığını müdafaa etmişti.

Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesinde 13-21 Kasım'da kamuya açık seanslar tertip etmiş, Dışişleri, Ulusal Güvenlik Konseyi ve Pentagon'dan 12 yetkili bu süreçte ifade vermişti.

Hemen peşinden İstihbarat Komitesi, hazırladığı 300 sayfalık raporu 3 Aralık'ta Adalet Komitesine sunmuş, Adalet Komitesi yaptığı iki seansın hemen peşinden 13 Aralık'ta azil maddelerini onaylayarak dosyayı Temsilciler Meclisi Genel Heyetine göndermişti.

Temsilciler Meclisi Genel Heyetinde 18 Aralık'ta yapılan oylamada Trump'a yönelik "görevini kötüye kullanmak" ve "Kurultay'nin işleyişini engellemek" suçlamaları kabul edilmişti.