Trump gidiyor mu kalıyor mu: Süreç başladı!

Trump gidiyor mu kalıyor mu: Süreç başladı!

ABD Başkanı Donald Trump'ın yargılanmasına ait temel usulleri kapsayan tasarıyı, senato çoğunluk öncüsü Cumhuriyetçi Mitch McConnell izah etti

Tasarıya göre, savunma tarafı ile davacı tarafa iki güne dağılmış şekilde toplam 24'er saat müddet verildi.

Tarafların tezlerini sunmalarının hemen peşinden jüri görevi gören senatörler suallerini yöneltebilecekler.

Senatodaki yargı sürecine rastgele bir yeni şahit çağrılmayacak. Tasarının bugün toplanacak Senato Genel Heyeti'nda oylanması ve kabul edilmesi bekleniyor.

Beyaz Saray ise tasarıdan duyduğu memnuniyeti ifade etti. Yapılan yazılı izahta, yargılamaya katılacak Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi azaları de duyuruldu.

TRUMP AZİL DURUŞMALARINI DAVOS'TAN İZLEYECEK

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump ise Senato'daki azil yargılamasının başlamasından bir gün önce Dünya Ekonomik Forumu'na katılmak üzere İsviçre'ye gitti. Trump, Senato'daki yargı seanslarının ilk iki gününde Washington'da olmayacak.

DAVOS'TA KİMLERLE BULUŞACAK?

Trump'ın Davos temaslarına ilişkin Beyaz Saray'dan yapılan yazılı izahta, Trump'ın burada Irak Cumhurbaşkanı Berham Salih, Pakistan Başbakanı İmran Han, Irak Kürt Yerel İdaresi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani, İsviçre Konfederasyon Başkanı Simonetta Sommaruga, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve Dünya Ekonomik Forumu Kurucusu Klaus Schwab ile ayrı ayrı ikili müzakereler gerçekleştireceği belirtildi. .

Davos'ta ilk gün temaslarında açılış seansında katılımcılara hitap edecek Trump'ın, Amerika Birleşik Devletleri ile doruğa katılan ülkeler arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilere konusunda kapsamı geniş değerlendirmeler yapması bekleniyor.

Trump'ın, İran ile yaşanan askeri gerilimin hemen peşinden Amerika Birleşik Devletleri askerlerinin ülkeden çıkmasını isteyen Irak'ın cumhurbaşkanı ile bir araya gelecek olması da ayrı olarak dikkat çekiyor.

TRUMP AZİL DURUŞMALARINI YAKINDAN İZLEYECEK

Beyaz Saray kaynakları, Trump'ın Davos'ta bulunduğu müddet içinde Senato'daki savunma ekibiyle daimi temas halinde olacağını ve gelişmeleri yakından izleyeceğini belirtti.

TRUMP'A YÖNELİK AZİL SÜRECİ NASIL BAŞLADI?

Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, 24 Eylül 2019'da "Amerika Birleşik Devletleri'nin milli güvenliğine zarar verdiği" ve "Başkanlık yeminine aldattığı" gerekçesiyle Trump'a yönelik azil soruşturması başlatıldığını izah etmişti.

Pelosi, 25 Temmuz'da Trump'ın Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile yaptığı telefon müzakeresinde, rakibi Joe Biden ve ailesini soruşturması karşılığında Amerika Birleşik Devletleri'nin ülkesine askeri yardımı serbest bırakacağını söylediğini ve bunun anayasaya ters olduğunu öne sürmüştü.

Beyaz Saray ise 25 Eylül'de Trump-Zelenskiy müzakeresinin dökümünü yayımlayarak Ukrayna'ya yardımlar ile müzakere arasında ilişki olmadığını müdafaa etmişti.

Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesinde 13-21 Kasım tarihleri arasında kamuya açık seanslar tertip etmiş; Dışişleri, Ulusal Güvenlik Konseyi ve Pentagon'dan toplam 12 yetkili bu süreçte ifade vermişti.

Ardından İstihbarat Komitesi hazırladığı 300 sayfalık raporu 3 Aralık'ta Adalet Komitesine sunmuş, Adalet Komitesi yaptığı iki seansın ardından 13 Aralık'ta azil maddelerini onaylayarak dosyayı Temsilciler Meclisi Genel Heyetine göndermişti.

Temsilciler Meclisi Genel Heyetinde 18 Aralık'ta yapılan oylamada Trump'a yönelik "görevini kötüye kullanmak" ve "Kurultay'nin işleyişini engellemek" suçlamaları kabul edilmişti.