Trump ilk eyaletlerde önde

Trump ilk eyaletlerde önde

219 milyon Amerikalı 45’inci ABD Başkanı’nı belirlemek üzere sandık başına çağrıldı. Obama’nın halefi kim olacak: Clinton mı, Trump mı? Sandıkların kapandığı Kentucky ve Indiana'daki ilk sonuçlara göre Trump önde.

Eşi benzeri görülmemiş sertlikte geçen bir seçim kampanyasının ardından ABD vatandaşları yeni başkanı seçmek üzere sandık başında. Demokrat Parti'nin adayı eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'un seçilmesi halinde Beyaz Saray'a ilk kez bir kadın çıkacak. Polemik yaratan açıklamaları ile seçim kampanyasına damgasını vuran Cumhuriyetçi Parti'nin adayı Donald Trump ise siyasi tecrübesi bulunmayan bir isim. Seçimlerin ilk sonuçlarının Türkiye saati ile sabahın erken saatlerinde belli olması bekleniyor.

 

TSİ: 03:02

 

ABD'de 6 eyalette oy verme işlemi sona erdi, sayıma geçildi.

 

TSİ: 03:01


Sandık çıkış anketlerine göre Hispanik seçmenler 'Clinton' dedi Fox News, sandık çıkış anketlerine göre Hispanik seçmenlerin yüzde 65’inin Hillary Clinton’a oy verdiğini belirtti. Trump ise Hispanik seçmenlerin yüzde 27’sinin desteğini alabildi.


TSİ: 02:54

 

İlk sonuçlara göre New Hampshire'da Trump önde

 

Trump ilk eyaletlerde önde


TSİ: 02:45


Reuters/Ipsos anketine göre, ABD'de seçmenlerin yüzde 13'ü kararını son haftalarda verdi. 2012 yılında bu oran yüzde 9'du. Seçim öncesi uzmanlar, kararsızların oranındaki yüksekliğe dikkat çekmişti.

 

TSİ: 02:35


Kısa bir süre sonra ABD'de altı eyalette daha sandıkların kapanması bekleniyor.

 

 

Indiana ve Kentucky'deki ilk sonuçlar Trump diyor

 

ABD'nin ilk kapanan sandıkları Indiana ve Kentucky'de yapılan ilk sayımlar, Cumhuriyetçi aday Trump'ı gösterdi. Trump, oyların Kentucky'de yüzde 73.9'unu, Indiana'da ise yüzde 69.3'ünü aldı. Clinton için ise bu oranlar Kentucky'de yüzde 23.5, Indiana'da yüzde 27.5 oldu.


 
TSİ: 02:17

 

ABD’de ilk sandıklar Indiana ve Kentucky’de kapandı. İlk sayılan oylara göre, Cumhuriyetçi Donald Trump, Kentucky’de yüzde 73,9 Demokrat Hillary Clinton ise yüzde 23,5 oranında oy aldı. Indiana’da Trump yüzde 69,3, Clinton ise yüzde 27,5 oranında oy aldı.


TSİ:  02:10 +++


CNN’nin sandık çıkış anketine göre, "Hillary Clinton’u nasıl buluyorsunuz?" sorusuna yüzde 44 uygun, yüzde 54 uygun bulmuyorum yanıtını verdi. Donald Trump’ı ise yüzde 37’lik kesim uygun bulduğunu, yüzde 61’lik bir kesim ise uygun bulmadığını kaydetti.
 


TSİ: 02:08 +++

 


ABD'de ilk sandıklar kapanmaya başladı. Indiana ve Kentucky eyaletlerinde oy verme işlemi sona erdi.


 
TSİ: 02:05 +++


New York'taki Kongre Merkezi'nde yaklaşık 2 bin kişi toplandı. Demokratların adayı Clinton'un burada seçim partisi vermesi bekleniyor. Trump'ın seçim partisi ise Trump Binası'nda düzenlenecek. Parti öncesi Trump'ın büstü şeklindeki bir pasta binaya getirildi.

 


TSİ: 01:47 +++

 

ABD'de sandıkların kapanmasına kısa bir süre kaldı. CNN anketinde seçmen profilini de inceledi.

 


TSİ: 01:40 +++

 

Eski ABD Başkanı George W. Bush’un sözcüsü, Bush ve eşi Laura’nın bu seçimde Trump ya da Clinton'a oy vermediğini bildirdi. Ancak Bush ve eşinin daha önceki seçimlerde Cumhuriyetçi adaylara oy verdiği kaydedildi.


 
TSİ: 01:20 +++


CNN sandık çıkış anketine göre, seçmenin yüzde 62'si seçimini eylülden önce yaptı. ABD vatandaşlarının yüzde 22'si adayın deneyimine, yüzde 22'si de adayın karar alma gücüne göre oy kullandı. Yüzde 38'lik bir kesim de yeni başkandan "değişim" beklediğini bildirdi.  


TSİ: 01:18 +++

 

Pensilvanya eyaletinde üç seçim merkezinin görevlileri, Trump'ın usulsüzlük iddialarını geri çevirdi. Seçim görevlileri, oy makinelerinde hata meydana gelmediğini oyların yanlış sayılmadığını açıkladı. Trump, oy makinelerinin Cumhuriyetçilere ait oyları Demokratlarınmış gibi gösterdiğini öne sürmüştü.


 
TSİ: 00:52 +++

 

Donald Trump, Twitter hesabından seçmenlere son bir çağrı yaptı. Trump, “Vazgeçmeyin, oy vermek için dışarı çıkmaya devam edin. Bu seçim henüz bitmedi! İyi gidiyoruz ama hala çok zaman var. Haydi Florida!” ifadelerini kullandı.


TSİ 00:47 +++


New York borsasında seçim günü temkinli bir iyimserlik göze çarptı. Wall Street Borsası'nda Dow Jones endeksi 22 Eylül'den bu yanaki en yüksek seviye olan 18 bin 400 paun seviyesini gördü.

 
TSİ: 00:43 +++

 

Clinton karşısında yenilgiye uğrayan Demokratların başkan aday adayı Bernie Sanders ise Twitter hesabından Trump’a tepki göstererek, “Oyları sindirerek kendilerini koruyan korkak politikacılar yetti artık” dedi.

 

TSİ: 00:17 +++


Seçim günü de Clinton ile Trump seçmenleri arasında gerginlik yaşandı. New York'taki Trump Binası'nın önünde her iki partinin seçmenleri de protesto gösterisi düzenledi. Gruplar arasında karşılıklı atışmalar yaşandı. Polis, bina önünde güvenlik önlemlerini yoğunlaştırdı.
 


Clinton karşısında yenilgiye uğrayan Demokratların başkan aday adayı Bernie Sanders ise Twitter hesabından Trump’a tepki göstererek, “Oyları sindirerek kendilerini koruyan korkak politikacılar yetti artık” dedi.


TSİ: 23:53 +++


ABD'de seçime katılım oranının rekor seviyeye ulaşması bekleniyor. New York'ta bulunan DW'nin ABD muhabirlerinden Oliver Sallet vatandaşların daha önce hiç bu denli uzun seçim kuyruklarına tanık olmadığını ifade etti. 2012 yılındaki seçimlerde seçime katılım oranı yüzde 54,8 olmuştu.


 

TSİ 23:40 +++

 

Cumhuriyetçilerin başkan adayı Donald Trump, seçim sonuçlarını tanımayabileceğini ifade etti. Trump ABD Fox kanalında yaptığı açıklamada, oy verme işlemlerinde usulsüzlükler olduğunu iddia ederek "gelişmelere bakıp öyle karar vereceğini" ifade etti. Bazı seçim bölgelerinde oy verme makinelerinin çalışmadığını iddia eden Trump, "çeşitli seçim merkezlerindeki oy verme makinelerinin, Cumhuriyetçilere verilen oyları Demokratlara verilmiş gibi gösterdiğine dair sorunlar olduğu yönünde haberler" aldıklarını söyledi.