Trump'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı McMaster: Fazla zaman kalmadı

Trump'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı McMaster: Fazla zaman kalmadı

ABD Başkanı Trump'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı McMaster, Kuzey Kore ile savaşa girme ihtimalinin her geçen gün daha da arttığını savundu.

"Silahlı çatışmadan başka yollar da var" diyen ama zamanın aleyhlerine işlediğini vurgulayan McMaster, bu noktada Çin'e de mesaj gönderdi. McMaster, Çin'in Kuzey Kore'ye petrol satmayı durdurmasını istedi. Kuzey Kore'nin geçen salı balistik füze denemesi yapmasının ardından ABD Başkanı Donald Trump'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Herbert McMaster'dan gerginliği yeniden tırmandıracak bir açıklama geldi. ABD'nin Kaliforniya eyaletindeki Reagan Ulusal Savunma Forumu'nda konuşan McMaster, son füze denemesinin savaş ihtimalini artırıp artırmadığı sorusuna şöyle yanıt verdi: "Bence bu ihtimal her gün artıyor. Bu da bir yarışın içindeyiz anlamına geliyor. Gerçekten de bu sorunu çözebilmek için yarışıyoruz."

'BU BİR YARIŞ'

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un her bir füze denemesiyle nükleer kapasitesini artırdığını savunan McMaster, "Bu sorunu silahlı çatışma dışında çözmenin yolları var ama bu bir yarış ve Kim hedefe gittikçe yaklaşıyor. Fazla zaman kalmadı" diye konuştu.

MCMASTER'DAN ÇİN'E: YAKIT OLMADAN FÜZE ATEŞLEYEMEZLER
Öte yandan Çin'e de seslenen McMaster "Çin'den bize veya bir başkasına iyilik yapmasını istemiyoruz. Çin'den kendi çıkarları doğrultusunda hareket etmesini istiyoruz" dedi. Çin'in Kuzey Kore'ye petrol ihracatının kesilmesi  konusunda tek taraflı olarak adım atması gerektiğini söyleyen McMaster "Yakıtınız olmadan füze ateşleyemezsiniz" ifadesini kullandı. McMaster bu noktada hem kendisinin hem de Trump'ın 'yüzde 100 ambargonun uygun bir hamle olduğunu düşündüklerini' dile getirdi.