Trump: Merkel çok pişman, keşke yapmasaydım diyor

Trump: Merkel çok pişman, keşke yapmasaydım diyor

Trump göreve geldikten kısa bir süre sonra Meksika ve Avustralyalı mevkidaşlarıyla yaptığı görüşmelerde, Merkel'in göçmenlere kapıları açtığı için pişman olduğunu söyledi.

ABD basını, Donald Trump'ın Meksika ve Avustralyalı mevkidaşlarıyla yaptığı görüşmeleri konuşuyor. Trump'ın göreve başladıktan kısa bir süre sonra gerçekleştirdiği görüşmelerde, ABD Başkanı'nın, "Merkel göçmenlere kapılarını açtığı için pişman olduğunu söyledi" ifadeleri dikkat çekiyor.

Donald Trump’ın Avustralya Başbakanı Malcolm Turnbull ve Meksika Başkanı Enrique Pena Nieto ile yaptığı telefon görüşmeleri Amerika’nın saygın gazetelerinden Washington Post’a sızdı. Açıklamaları olay olan Trump’ın göreve geldikten kısa bir süre sonra yaptığı görüşmelerde Turnbull’a, “Mültecileri alarak ülkeyi yok etmek istemezsin. Bak Almanya’da neler oldu… Bu ülkelerde neler olduğuna bak. Bu insanlar buna sebep olduğu için deli. Bugün Merkel’le konuştum ve inan bana, keşke yapmasaydım diyor. Almanya bu sebeple tam bir karmaşa” dedi.

Avustralya Başbakanı da Trump’ı doğrularken, Brexit sürecinin de bundan sonra hızlandığını dile getirdi. Öte yandan Obama döneminde Avustralya ile ABD arasında yapılan anlaşma dolayısıyla yaklaşık 2000 mültecinin Avustralya’dan ABD’ye gideceğini gündeme getiren Trump, “Bütün gün telefon görüşmeleri yaptım ve en nahoş görüşme bu. Putin’le yaptığım görüşme güzeldi, bu değil. Mültecileri ABD’ye almam imajımı zedeleyecek. Burada ben yasak koyuyorum ve kimseyi almama kararı alıyorum ve şimdi 2000 kişi ülkeye giriş yapıyor. İnsanları ülkeye almıyorum ve ben dünyanın en harika insanıyım ama şimdi 2000 kişinin gelmesi için bekliyorum” dedi.

Trump’ın Ocak ayında Meksikalı mevkidaşı Nieto ile yaptığı görüşmede ise ABD-Meksika arasında gündemde olan sınır duvarını gündeme getirdi. Trump’ın en önemli seçim vaadi olan Meksika sınırındaki duvar hakkında konuşan Trump, Nieto’ya, “Duvarın parasını ödemeyeceğinizi basına söylememelisiniz. Eğer basın bunu duyarsa, bununla yaşayamam ben ve bu şartlar altında müzakere yapamam. İster inanın ister inanmayın siyasi açıdan en önemli konumuz bu” dedi.