Trump Somali’deki askerleri geri çekiyor

Trump Somali’deki askerleri geri çekiyor

ABD Başkanı Donald Trump, görevindeki son günlerinde kritik bir karar daha aldığını ifade etti. Trump, Pentagon'a Somali'deki ABD askerlerinin çekilmesi için talimat verdi.

ABD’de 3 Kasım’daki seçimleri Demokrat rakibi Joe Biden’a kaybeden Donald Trump, görevi bırakmasına sayılı günler kala kritik kararlar almaya devam ettiği gözlemleniyor.

20 Ocak’ta görevi Biden’a devredecek olan Trump, denizaşırı ülkelerde bulunan ABD askerleriyle ilgili önemli bir adım attı. Trump, Afganistan ve Irak’ın ardından Somali’deki ABD askerlerinin de çekilmesi kararını vermiş durumda.

Trump, kararını Pentagon’a iletirken, ABD’nin Somali’de yaklaşık 700 askerinin olduğu belirtiliyor. Bölgedeki askerler El Kaide bağlantılı El Şebab militanlarına karşı yerel güçlere destek sağladığı biliniyor.

İsmini vermeden ABD medyasına konuşan bir Pentagon yetkilisi, geride kalacak çok küçük bir grubun başkent Mogadişu yakınlarında konuşlanacağını söyledi. Yetkili, bu çekilmenin ABD’nin bölgedeki misyonunu değiştirmeyeceğini açıkladı.

Geçtiğimiz hafta ABD Savunma Bakanı Vekili Christopher Miller’ın ziyaret ettiği Somali’de, bir CIA görevlisinin hayatını kaybettiği ilan edildi. Miller’ın ziyaretinin ardından Mogadişu’da bir patlama meydana gelmiş, en az yedi kişi vefat etmişti.