Trump'tan İsrail-Filistin çözümü: Onlar beğenirse bana da uyar

Trump'tan İsrail-Filistin çözümü: Onlar beğenirse bana da uyar

Trump ABD'nin Ortadoğu'da iki devletli çözümler konusunda ısrarcı olmayacağını söyleyerek yıllardır devlet kurmak isteyen Filistinli'lerin tepkisini çekti.

ABD'nin Filistin-İsrail barışında 20 yıl politikası değişiyor mu? Başkan Trump, iki devletli çözümün şart olmadığını söyledi. Vaat edilen devletlerinin kurulmasını bekleyen Filistinliler tepkili...

 

ABD Başkanı Donald Trump, ülkesinin Ortadoğu’da iki devletli çözüm konusunda ısrarcı olmayacağını söyleyerek yeni bir tartışma başlattı. Trump’ın İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’yla ortak basın toplantısında yaptığı açıklama, kendilerine vaat edilen devleti kurmak için 50 yılı aşkın süredir mücadele eden Filistinlilerin tepkisini çekti. Trump’ın sözleri, Washington’ın 20 yıllık resmi politikasının da terk edilmesi anlamına geliyor.

 

‘ONLAR NE BEĞENİRSE BANA UYAR’

 

ABD’nin yeni başkanı, Beyaz Saray’da görüştüğü Netanyahu’yla basın toplantısında iki devletli çözüm hakkında ne düşündüğüne dair soruya yanıtında, tarafların kendi aralarında anlaşması gerektiğini söyleyerek şöyle dedi: “İki devlete ve bir devlete bakıyorum ve iki tarafın da beğendiğini beğeniyorum. İki tarafın da beğendiği seçenek beni de mutlu eder.”

 

Trump sözlerini, “Eğer Bibi (Netanyahu) ve Filistinliler, eğer İsrail ve Filistinliler mutluysa, ben de onların en iyi gördüğü seçenekle mutlu olurum” diye sürdürdü.

 

‘YERLEŞİMLERİ BİRAZ AZALTIN’

 

ABD Başkanı, İsrail’in Filistinlileirn topraklarında BM kararlarına rağmen inşa etmeyi sürdürdüğü ve iki devletli çözümün önündeki en büyük engel olan yasadışı yerleşimler hakkında da şu ifadeleri tercih etti: “Yerleşimleri biraz azalttığınızı görmek isterdim.”

 

‘BİR ŞEY BİLMEMESİ ENDİŞE VERİCİ’

 

Trump’ın bu sözleri, ABD’nin kalıcı bir Ortadoğu barış anlaşmasının parçası olarak bir Filistin devleti de kurulmasına yönelik 20 yıllık resmi politikasından vazgeçilmesi olarak yorumlandı. Bazı yorumcularsa, Trump’ın açıklamalarının ve kullandığı sözcüklerin, Ortadoğu’nun en temel sorunu konusunda ‘fazla bir şey bilmediğini’ gösterdiği için endişe verici olduğunu söyledi.

 

FİLİSTİN YÖNETİMİ: TEK VE LAİK DEVLET KURULACAK MI?

 

Filistin cephesinden de tepki gecikmedi. Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, ‘başkenti Doğu Kudüs olan bir Filistin devletini kuracak iki devletli çözüme bağlılıklarını’ vurgulayan bir açıklama yaptı. Filistin Yönetimi’nin Başmüzakerecisi Saib Erekat ise, iki devletli çözümden vazgeçmenin bir ‘şaka olmadığını’ söyledi. Erekat, “İki devletli çözümü yok edip gömmek isteyenlere şunu söylemeli ki, 1967 sınırıları üzerindeki bir İsrail’in yanında kurulacak bir Filistin devletinin tek alternatifi, Yahudiler, Hıristiyanlar ve Müslümanların birarada yaşayacağı demokratik ve laik bir devlettir” dedi.