Tüm ayrıntılarıyla AKP ve göçmen ilişkisi... Ülkemize nasıl akın akın geldiler?

Tüm ayrıntılarıyla AKP ve göçmen ilişkisi... Ülkemize nasıl akın akın geldiler?

Türkiye'ye gelen göçmenlerin sayısında artış yaşandı. AKP'nin yaşananlara gözlerini kapaması mültecilere tepkiler sürüyor.

Taliban Afganistan’da şehirleri tek tek ele geçirdikçe Batı'ya doğru göç hızlanıyor. Başta Van olmak üzere sınır illerinden Türkiye’ye giriş yapan Afganların sayısı her geçen gün artıyor.

Birgün'den Gökay Başcan'ın haberine göre; 2021 yılının ilk 8 ayında kaçak yollardan giren Afgan sayısı 33 bine yaklaştı. Ancak asıl sorun ülkeye kayıtsız şekilde giren ve tespit edilemeyen göçmen sayısı. Bu rakamın son girişlerle 100 bini bulduğu tahmin ediliyor. Kaçak yollarla Türkiye’ye giren Afganlar sayısı, nerede yaşadığı ve kim olduklarına dair verilerin şeffaf biçimde kamuoyu ile paylaşılmaması, ülkede mülteciler dair tedirginliği ve tepkiyi artırıyor.

TEDİRGİNLİK ARTIYOR
Tüm bu belirsizlikler ülkede tedirginliğe yol açarken, son günlerde sosyal medyaya düşen görüntülerle birlikte sınır güvenliği olmaması iktidarın kontrolü kaybettiği yorumlarına neden oldu. Mülteci sorununda da yönetememe krizi içerisine giren iktidar eleştirilerin hedefinde.

İktidarın politika üretememesi toplumdaki kaygı, milliyetçiliği körüklüyor. Son olarak Ankara'nın Altındağ ilçesinde bir parkta çıkan bıçaklı kavgada 2 kişi yaralandı. Yararlılardan 18 yaşındaki Emirhan Yalçın hayatını kaybetti. Şüphelinin mülteci olduğu haberinin yayılmasının ardından ise mahallede yaşayanlar, mültecilere ait işyerleri ve araçlara zarar verdi.

Yıllar önce ülkeye gelen ve hayat kurmaya çalışan Afganlar da yaşananlardan şikayetçi. 6 yıl önce Türkiye’ye gelen Rahman M. Türkiye’de yaşadıkları süreci şöyle anlatıyor: “Kaçak yollarla giren ve yakalanan herkes geri gönderme merkezine götürülüyor. Ve oradan da Afganistan’a geri götürülüyoruz. Girişte yakalanmazsak bir sorun yok. Ancak bazı haklardan yararlanmak için Emniyet’te yabancılar şubeye başvuruyoruz. Oraya gidip onların belirlediği bir süre boyunca imza atıyoruz. Bu süre zarfında adli bir olaya karışmazsan, kimlik tarzı bir kart veriyorlar. Bununla toplu taşıma gibi kart sahibi olabiliyoruz. Ancak yaşadığımız il dışına çıkamıyoruz.”

KONU MECLİS’E TAŞINDI
CHP Milletvekili Alpay Antmen konuyu Meclis gündemine taşıdı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya ayrı ayrı soru önergesi veren CHP’li Antmen şu soruları yöneltti:

1- Türkiye’de kaç Afgan sığınmacı bulunmaktadır?

2- Türkiye’deki tüm Afganlar kayıt altında mıdır? Bunlardan kaçı bugüne kadar deport edilmiştir ve gerekçeleri nedir?

3- Sınırlarımızda güvenlik zafiyeti var mıdır? Afganların sınıra örülen duvarları merdivenle geçtiği ve hatta bunu rahat biçimde sosyal medyalarından paylaştıkları görülmektedir. Bu duvarlara ne kadar harcanmıştır? Bu duvarlar bir işe yaramayacaksa neden yapılmıştır?

4- Sınırdan geçenlerin tutulduğu bir kamp bulunmakta mıdır? Varsa bunlar kaç tanedir ve nerelerdedir? Bu kamplarda kaç kişi bulunmaktadır ve bunların uyrukları nedir?

5- Afganların Türkiye’deki dağılımı nasıldır ve hangi illerde yaşamaktadırlar?

6- Sınırdan geçen Afganların kendi ülkelerinde bir suça karışıp karışmadıkları bilinmekte midir?

ÜLKELERLE BİRLİKTE HAREKET EDİLMELİ
Öte yandan, Taliban’ın Afganistan’daki ilerleyişi ve Türkiye’nin Kabil Havalimanı’nın güvenliğini sağlaması konusundaki ısrarı muhalefette tepkiye neden oldu. CHP Dış Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Başdanışmanı Ünal Çeviköz, “Taliban, Afganistan’da altı günde dokuz büyük şehrin kontrolünü ele geçirdi. Taliban’ın ilerleyişi ile birlikte Mehmetçik için riskler giderek büyümektedir” dedi. Çeviköz, Afgan göç dalgası için de “Türkiye, bu düzensiz göç tsunamisine daha fazla maruz bırakılmamalıdır. AB, BM ve İran yetkilileri ile göç dalgası görüşülmelidir” diye konuştu.

YUNANİSTAN’DAN GÖÇ AÇIKLAMASI
Yunanistan Göç Bakanı Notis Mitarachi, Afganistan'da Taliban'ın ilerlemesiyle artan sığınmacı akını konusunda Avrupa Birliği'nin (AB) Türkiye'ye 'daha fazla destek sağlaması' gerektiğini söyledi. "AB, 2015'te yaşanan mülteci krizinin bir benzeriyle başa çıkacak durumda değil" diyen Mitarachi, "Göç dalgasına karşı harekete geçilmeli" ifadelerini kullandı. Mitarachi, "AB'nin, büyük bir mülteci krizini yönetecek kapasitesi yok” dedi.

Avrupa Birliği üyesi 6 ülke (Hollanda, Avusturya, Almanya, Belçika, Danimarka ve Yunanistan) Avrupa Komisyonu'na yazdıkları ortak mektupta iltica başvurusu reddedilen Afganistan vatandaşlarını ülkelerine geri göndermeye devam etmek istediklerini belirtmişti.

Öte yandan Almanya İçişleri Bakanlığı, Afganistan'daki güvenlik durumunun kötüleşmesi nedeniyle sınır dışı kararlarını askıya aldıklarını duyurmuştu.