Tunus da 'laiklik' dedi: Ülke artık bir demokrasi, siyasal İslam'a yer yok

Tunus da 'laiklik' dedi: Ülke artık bir demokrasi, siyasal İslam'a yer yok

Arap Baharı’nın ilk kıvılcımının ortaya çıktığı Tunus, demokrasiye geçtiğini ‘ilan etti.’ Müslüman Kardeşler bağlantılı Nahda Hareketi’nin lideri Raşid Gannuşi, partisinin dini ve siyasi faaliyetlerini birbirinden ayıracağını söyledi.

Hürriyet’in aktardığına göre Fransız Le Monde gazetesine konuşan Gannuşi, “Arap Baharı sonrası Tunus’ta siyasal İslam’a yer yok. Tunus artık bir demokrasi” dedi.
Dini ve siyasi faaliyetleri ayırmak istediklerini kaydeden Gannuşi, bunun din için de iyi olacağını söyledi: “Bu siyasetçiler için iyi olacak, çünkü artık çıkarları için dini manipüle etmekle suçlanmayacaklar. Din için de iyi olacak çünkü artık siyasetin esiri olmayacak.”
1989’da, Mısır Müslüman Kardeşler’den esinlenerek kurulan ve Arap Baharı’nın ardından 2011 yılındaki seçimle iktidara gelen Nahda, laik muhalefet karşısında geri adım atmıştı. 2014 seçimlerini laik Nida Tunus kazanmış, ancak parti daha sonra bölününce Nahda, parlamentodaki en büyük parti olmuştu. Hükümet ortağı olan Nahda’nın 20-22 Mayıs’ta düzenlenmesi beklenen kongrede Gannuşi’nin açıklamaları doğrultusunda kararlar alması bekleniyor.

 Pragmatikliğiyle dikkat çekiyor
TUNUS’TA iktidara gelmeden önce demokrat bir profil çizen Ennahda, iktidara geldikten sonra zikzaklı bir politika izledi. Bazı muhaliflere karşı suikastlar düzenlenmesi ve köktendinci yasaların gündeme gelmesiyle birlikte, tepki toplamaya başlayan Ennahda, Mısır’daki Müslüman Kardeşler’in aksine direnmek yerine geri adım atmayı ve uzlaşmayı tercih etti. Ennahda lideri Raşid Gannuşi’nin bu açıklamasının, iktidara tutunmak için taktik bir çıkış olduğu genel kabul görüyor