Türk diplomatların katiline izin verdiler

Türk diplomatların katiline izin verdiler

Yunanistan'da aralarında Türk diplomatların da olduğu çeşitli isimlere suikast düzenlemiş bir tetikçinin hapisten çıkmak için izin alması ülkede tartışmalara neden oldu.

Yunanistan’da, kurbanları arasında Türk diplomatların da bulunduğu 17 Kasım terör örgütünün 2. numaralı adamı ve baştetikçisi Dimitris Kufodinas’a 48 saatliğine cezaevinden çıkış izni verilmesi büyük tepki çekti. 2002 yılında yakalanan, 11 kez müebbet hapse mahkum edilen ve yaklaşık 15 yıldır Pire’deki Koridalos Cezaevi’nde yatan 59 yaşındaki Kufodinas, geçtiğimiz günlerde 48 saatliğine cezaevinden çıkış izni istedi. Cezaevleri Komisyonu, ilgili yasaya uygun olduğu gerekçesiyle izin talebini kabul etti. İlgili yasa, cezaevinde iyi hal ve davranış gösteren mahkuma, işlediği suç göz önüne alınmaksızın izin talebinde bulunabileceğini öngörüyor. Kufodinas, izin talebine gerekçe olarak “Hem ailesi ile biraraya gelmeyi, hem de hem de sahibi olduğu bal üretme tesisi ile ilgilenmeyi” gösterdi. Terör örgütü ’17 Kasım” içinde kod adı Lukas olan Dimitris Kufodinas, 1991 yılında Türk  Basın Ateşesi Yardımcısı Çetin Görgü’yü şehit etmişti.

Aynı yıl, dönemin elçi müsteşarı Deniz Bölükbaşı'nın da içinde bulunduğu Türk büyükelçiliğine ait otomobile yapılan bombalı saldırıda ve 1994’de de Atina Büyükelçiliği Müsteşarı Ömer Haluk Sipahioğlu’nun şehit düştüğü suikastte yer almıştı.

Kufodinas, günde 2 kez karakola gitmek şartıyla dün öğle saatlerinde cezaevinden çıktı ve Atina yakınlarındaki Varnava kasabasında bulunan evine gitti. Cezaevinden çıkarken, neşeli görünen ve bir birkaç kişilik grup tarafından tezahüratla karşılanan Kufodinas, bazı arkadaşlarıyla da kucaklaştı. Avukatı İoanna Kurtovik  “Cezaevleri Komisyonu adil bir karar verdi. İzin mahkumun hakkıdır” dedi.

 'İDEOLOJİK YÖNETİCİ'

Terörist Kufodinas’a verilen izin, muhalefet partileri ve hukuk çevrelerinde büyük tepki ile karşılandı. Ana muhalefetteki Yeni Demokrasi partisi lideri Kiriakos Miçotakis “Verilen izni  anlamak mümkün değil. Kendisi demokrasiye karşı cinayetler işlemiş ve geçen yıllarda hiçbir pişmanlık duymamıştır. Ayrıca, yeni nesil teröristlerin de hala idelojik yönlendiricisidir” dedi. Atina Belediye Başkanı Yorgo Kaminis ise Kufodinas gibi insanların hiçbir zaman hapisten çıkmamaları gerektiğini vurguladı.

Buna karşı, Kufodinas’ın oğlu Hektor, sosyal medya hesabından “Yasanın uygulanmasına karşı çıkıyorlar. Adalete müdahale ediyorlar. Bu küstahlıktır” diyerek babasını savundu.

İZİN ALIP KAÇMIŞTI

1975-2002 yıları arasında, Türk diplomatlarının da bulunduğu 23 kişiyi öldüren, sayısız bombalı, roketli saldırı ve soygun gerçekleştiren “17 Kasım” terör örgütünün 6 kez müebbet hapse mahkum olan 4 numaralı adamı Hristodulos Ksiros,  Aralık 2014’te Pire’deki Koridalos cezaevinden dokuz günlük Noel izni alarak sırra kadem basmıştı. Yakalanması için 1 milyon euro ödül konmuştu. Ksiros, yaklaşık 1 yıl sonra yakalanmıştı.

TESADÜF ESERİ ÇÖKERTİLDİ  

“17 Kasım” örgütü tesadüf sonucu çökertildi. 29 Haziran 20002’de Pire Limanı yakınında bir patlama duyuldu. Polis olay yerine geldiğinde, gözlerinden yaralanan Savvas Ksiros ile karşılaştı. Ksiros, limanda yerleştirmeye çalıştığı bombanın patlaması sonucu yaralanmıştı. Ameliyat  alınan Ksiros hastanede sayıklarken kimsenin tahmin bile edemeyeceği önemli ifşaatlarda bulundu. Ksiros’un  anlattıkları polisi harekete geçirdi. Örgütün 2’si kadın, 19 üyesi yakalandı. Teröristler ifadelerinde tüyler ürpertici detaylarla birlikte onca cinayeti nasıl işlediklerini soğukkanlılıkla anlattı.

ÖRGÜTTE TÜRK DE VARDI

Sorgulama sırasında  örgütün 24 Aralık 1984’te bir banka soygununda da yer alan ancak daha sonraki yıllarda geçirdiği kalp krizi sonucu ölen ‘Apostolis’ kod adlı Yavuz Öztürk adlı bir Türk üyesinin de olduğu ortaya çıkmıştı.