TÜRK KONSEYİNE SÜRPRİZ BAŞVURU

TÜRK KONSEYİNE SÜRPRİZ BAŞVURU

7. Türk Konseyi Devlet Başkanları Zirvesi Bakü’de düzenlenmesinin ardından Konseye yeni başvurularda gelmeye başladı.

Özbekistan’ın resmen üye olduğu ve Türkmenistan’ın gözlemci üye olarak katıldığı Türk Konseyine bir başvuru da Kore Cumhuriyetinden (Güney Kore) geldi. Azvision.az adlı Azerbaycan kaynaklı bir habere göre; Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, 16 Ekim Günü Kore Cumhuriyeti Milli Şurası Başkanı Mun Hi- Sang’ın başkanlığını yaptığı temsilci heyeti kabul etti.

Kore heyetinin başkanı Mun Hi- Sang, Aliyev’e dün Türk Dili Konuşan Ülkeler zirvesinin yedincisinin Azerbaycan’da gerçekleştiği ve bununla çok alakadar olduklarını söyleyerek, ‘Macaristan ve başka ülkeler de gözlemci olarak Türk Dili Konuşan Ülkeler Konseyine katılıyorlar. Biz düşündük ki, acaba bizim de bu konseye gözlemci olarak katılma şansımız var mıdır? şeklindeki sorusuna Aliyev: ‘Çok iyi olur. Zaten bende sizinle o konuyu konuşmak istiyordum.’ cevabını verdi.

Aliyev, Kore Heyetini gelecek yıl Türkiye’de düzenlenecek Türk Konseyi zirvesine davet etti.

Kore heyeti buna karşılık;’ Biz kesin olarak eminiz ki iyi bir sonuç elde edeceğiz. Çünkü Ural-Altay Uygarlığına sahip olan toplumlar her zaman aile kurumuna çok büyük önem vermişler ve büyükleri her zaman kendilerinden üstün tutmuşlardır. Bu yüzden inanıyorum ki biz aynı uygarlığa aitiz ve iş birliğimiz başarıyla sonuçlanacaktır.

Haber Azerbaycan Türkçesinden çeviri: Onur Beyhan