Türkiye doğumlu politikacı Dilan Yeşilgöz Hollanda’nın en güçlü başbakan adayı

Türkiye doğumlu politikacı Dilan Yeşilgöz Hollanda’nın en güçlü başbakan adayı

Türkiye kökenli Hollanda Adalet Bakanı Dilan Yeşilgöz, seçimlerin ardından aktif siyaseti bırakacağını duyuran Başbakan Mark Rutte'nin partisi VVD'nin genel başkanlığı için adaylığını açıkladı.

Başbakan Mark Rutte’nin istifasıyla küçük çaplı bir siyasi kriz yaşanan Hollanda’da Türkiye doğumlu politikacı Dilan Yeşilgöz- Zegerius Başkanlık koltuğunun en güçlü adayı olarak görülüyor.

Rutte kabinesinde Adalet ve Güvenlik Bakanı olan Yeşilgöz, 12 Eylül darbesinden sonra ülkeyi terk etmek zorunda kalan DİSK yönetcisi Yücel Yeşilgöz’ün kızı.

DİĞER ADAYLAR ÇEKİLDİ

Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi‘nin (VVD) Rutte’ninyerine liderlik için teklif götürdüğü Yeşilgö’ün eğer adaylığı kesinleşirse, diğer adaylar çekildiği için şansı yüksek görülüyor. Parlamento grubu başkanı Sophie Hermans parti lideri, dolayısıyla Başbakan olmak istemediğini söylerken, güçlü isimlerden Edith Schippers, Klaas Dijkhoff il Jeanine Hennis de bu görevle ilgilenmediklerini belirtti. Yeşilgöz'ün yanı sıra sadece eski parlamenter Andre Bosman’ın adı öne çıksa da şansının çok yüksek olmadığı belirtiliyor.

Ülkenin önde gelen gazetelerinden Telegraaf’a yaptığı açıklamada kendisini Başbakan olmaya hazır gördüğünü kaydeden Yeşilgöz, "son yıllarda birçok siyasi rol üstlendim. Şimdi içerik ve bilgiye hızlı bir şekilde hakim olmak da dahil olmak üzere hayli deeyim sahibiyim. Bu da çalışmaya devam etmek için sağlam bir temel oluşturuyor" dedi.

TEKNEYLE KOS’A SIĞINMIŞTI

Ankara’da 1977 yılında doğan Yeşilgöz-Zegerius aslen Tunceli’li. Annesi Türk babası da Kürt olan politikacı henüz çocukken ailesiyle beraber Holland’ya göç etti. Dilan Yeşilgöz, 1984 yılında 7 yaşındayken annesi ve kız kardeşiyle birlikte önce tekneyle Yunanistan'ın Kos adasına kaçmış, ardından aile mülteci olarak Hollanda'ya sığınmıştı.

Orta öğrenimini 1991-1997 yılları arasında Amersfoort'taki Vallei Koleji'nde tamamlayan Yeşilgöz, daha sonra Vrije Universiteit Amsterdam'da sosyal ve kültürel bilimler okumui, 2003 yılında da Kültür, Organizasyon ve Yönetim alanında yüksek lisans derecesi almıştı.

2017 genel seçimlerinde Temsilciler Meclisine seçilen politikacı başlangıçta partisinin adalet ve güvenlik sözcüsü olarak görev yapmış, 2021'de, üçüncü Rutte kabinesinde Ekonomik İşler ve İklim Politikasından Sorumlu Devlet Bakanı olarak görev yapmıştı.