'Türkiye, Libya'yı yeniden fethetmeye çalışıyor'

'Türkiye, Libya'yı yeniden fethetmeye çalışıyor'

Libya'nın doğusundaki geçici hükümetin Dışişleri Bakanı Abdulhadi Huveyj, Moskova'da düzenlenen 9. Valday Uluslararası Tartışma Kulübü Ortadoğu Konferansı çerçevesinde gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Türkiye'nin Libya topraklarındaki eylemlerinin saldırganlık ve ülkeyi fethetme girişimi olduğunu iddia eden Huveyj şunları söyledi: "Bu kesinlikle Türkiye'nin müdahalesi değil, Türkler tarafından yapılan bir saldırganlık, Libya'yı yeniden fethetme girişimi. Libya ve diğer Arap ülkeleri asırlarca Osmanlı İmparatorluğu bünyesinde yer aldı ve bu nedenle kalkınmada geri kaldı. Bizi kendilerine bağlamaya çalışan diğer dış güç müdahalelerine karşı koyduğumuz gibi Türkiye'nin fetih girişimine de karşı koyacağız. Topraklarımızı korumak için elimizdeki tüm araçları kullanacağız ve tüm Libya halkını harekete geçireceğiz."

'SAVAŞ YANLISI DEĞİLİZ'

Geçici hükümetin savaş yanlısı, silahlı cepheleşmenin destekçisi olmadığını öne süren Huveyj, ancak kendilerine savaş açılması halinde mücadele edeceklerini iddia etti. Huveyj, "Türk saldırganlığının yakında sona ermesini, silahlı çatışmalarına durmasını, başkentin özgürlüğüne kavuşmasını, yasa dışı silahlı grupların lağvedilmesini umuyoruz" diye ekledi.

'PUTİN'E MİNNETTARIZ'

Geçici hükümetin Rusya'nın Libya'daki krizin çözülmesinde oynadığı rolü memnuniyetle karşıladığını ve desteklediğini belirten Huveyj, "Devlet Başkanı Putin'in ülkemiz için sarf ettiği çabalara minnettarız" açıklamasında bulundu.

Huveyj, devletin silah bırakmasını ve yeni devlet düzenine geçilmesini istediklerini belirterek, "Elbette bu devlet Rusya'yla dost olacak. Zira Rusya, her zaman olumlu rol oynadı" ifadelerini kullandı.