Türkiye-Mısır ilişkisinde kritik nokta Müslüman Kardeşler! Sisi, Türkiye’de yaşayan muhalifler için hala kabus…
Türkiye-Mısır ilişkilerinde, Sisi muhalifleri kilit nokta oldu. İki ülke arasındaki yakınlaşmanın en çok da Türkiye’de yaşayan 8 bin rejim muhalifinin tedirgin ettiğini belirten Mısırlı uzmanlar ise, çözüm için 3 senaryonun masada olduğunu iddia ettiler.
Ünsal Ergel/ANKARA- Türkiye-Mısır ilişkilerinde, Türkiye’de yaşayan Sisi muhalifleri kilit nokta oldu. İki ülke arasındaki yakınlaşmanın en çok da Türkiye’de yaşayan 8 bin rejim muhalifinin tedirgin ettiğini belirten Mısırlı uzmanlar ise, çözüm için 3 senaryonun masada olduğunu iddia ettiler.
Türkiye ile Mısır arasındaki gerginlik, 3 Temmuz 2013 tarihinde Muhammed Mursi’nin askeri darbe ile devrilmesiyle başladı. Darbeyi gerçekleştiren Abdülfettah es-Sisi’nin yönetime gelmesiyle beraber zirveye çıkan gerginlik, bugünler de biraz daha ılıman hale döndü. Ancak ikili ilişkilerin tekrar düzelmesi sürecine ilişkin çeşitli değerlendirme yapan Mısır medyası, hükümetin terörist olarak sınıflandırdığı Müslüman Kardeşler(İhvan) örgütü üyelerinin durumunun en kritik nokta olduğunu ifade ediyorlar.
SİSİ MUHALİFİ, 8 BİN KİŞİ VAR
Mısır’da basına bilgi veren uzmanlar, halen Türkiye’de bu örgüte mensup yada yönetici 8 binden fazla kişinin bulunduğunu belirterek iki ülke arasındaki en önemli tartışma kaynağı olduğuna vurgu yapıyor. Bunlardan bazılarının vatandaşlık aldığı, bazılarının da süresiz ikameti bulunduğunu söyleyen Mısırlı güvenlik uzmanlarının “Mısır tarafından aranan İhvan üyelerinin durumu, ilişkilerin de sürecine yön verecek” diyorlar.
ERDOĞAN-SİSİ YAKINLAŞMASI KORKUTUYOR
Mısır Devlet Başkanı Sisi’nin onayı ile Mayıs ayında bir Türk heyetinin Kahire’ye geleceğini hatırlatan Ahmed Zaglol, Şubat 2019’da Mısır’a iade edilen ve idam cezasına çarptırılan Muhammed Abdulhazım örneğini hatırlatarak, iki ülke arasındaki yakınlaşma konusunda şimdiye dek yalnızca Müslüman Kardeşler medyasının kontrol edilmesi talimatları olduğuna dikkati çekti. Daha önce Ankara’nın Kahire karşıtı kanalları medya denetleme sözleşmelerine bağladığını dile getiren Zaglol, Kahire’nin Türkiye’de yayın yapan bu kanalları “düşman” olarak sınıflandırdığını vurguladı.
İki ülke arasındaki yakınlaşmanın Türkiye’de yaşayan Müslüman Kardeşler örgütü üyeleri arasındaki krizi tırmandırdığını ifade eden bir başka uzman ise, bahsi geçen kişilerin kendilerini Türkiye’nin koruduğu algısını eleştirmelerine neden olduğunu söyledi. Türkiye tarafından Mısır’a yönelik olumlu eleştirilerin ise büyük ölçüde Müslüman Kardeşleri rahatsız ettiğini söyleyen uzman, “Yaklaşık bir yıl önce Mısırlıların statüsünü düzenlemek idari bir mesele haline geldi. Bazıları vatandaşlık alırken, bazıları da kalıcı oturma izni aldı. Ancak en çetrefilli konu idam cezasına çarptırılan kimselerle ilgili” dedi.
3 SENARYO VAR
Zaglola, “Sınır dışı edilme konusu örgüt mensubu gençler arasında ilk günden bu yana var olan bir olasılık, çünkü liderlerin kendi düzenlemeleri var. Muhtemelen gençlerin sınır dışı edilmesi halinde Mısır’da örgüt liderlerinden destek göremeyebilir” değerlendirmesinde de bulunurken, halen ikamet izni olanların seyahat etme haklarının bulunmadığını da vurguladı.
Mısır medyasında Türkiye ile Mısır arasındaki yakınlaşmanın ardından Müslüman Kardeşler üyeleri ve kanallarıyla ilgili üç senaryoya değinildi. Bunlardan ilki;
1-Türkiye ile Mısır bu örgüt mensuplarına ilişkin anlaşmaya varır.
2-Bu örgüt için araya başka ülkeler alternatif olarak çalışır.
3-Kanada, Hollanda veya Malezya’ya tek gidiş yada İran ve Malezya gibi ülkelere istihbarat yoluyla toplu transfer.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Mısır Devlet Başkanı Sisi arasındaki iletişimin hangi seviyede gideceğinin de örgüt üyelerinin durumunu belirleyeceğinin altını çizen Mısırlı uzmanlar, bu sorunun çözülmesi halinde ilişkilerin eskisinden de daha iyi hale gelebileceğini de dikkat çektiler.