Türkiye'nin gururu doktorlar Merkel ile buluştu

Türkiye'nin gururu doktorlar Merkel ile buluştu

Koronavirüs aşısını bulan Türk Prof. Uğur Şahin ve Özlem Türeci, video-konferans yöntemiyle Almanya Başbakanı Merkel ile bir araya geldi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, bugün corona virüsü aşısını bulan ve uygulamaya sunan ilk biyoteknoloji firması olan BioNTech'in iki Türk kurucusu ile görüşme sağladı.


Prof. Uğur Şahin ve Prof. Özlem Türeci'yi tebrik eden Merkel, “Gözümüzün önünde insanların corona virüsünden nasıl öldüğünü gördükçe, sayenizde ne kadar çok insanı kurtarabileceğimizi de görüp umutlanıyoruz” ifadesinde bulundu.

Video konferansın başında, Türk çifte Almanya adına teşekkürlerini sunan Merkel, “Alman hükümeti olarak, ülkemizde sizler gibi araştırmacılar olduğunu görmek bizleri sonsuz şekilde gururlandırıyor. AB'nin onayının çıkmasını ve ilk aşılamanın başlamasını büyük heyecanla bekliyorum” dedi. 

Merkel, Türk çifte, “Yıllar sürecek bir aşı için hızlı çalışma fikri ne zaman doğdu? Sabah kahve içerken mi bunu yapalım dediniz” diye sordu. Bu soruya Özlem Türeci cevap verdi ve “Eşim Uğur Şahin, Wuhan'daki ilk vakalardan sonra harekete geçti. Hemen bütün ekibimize, ortaklarımıza haber saldık. 24 Ocak günü kahvaltıda bunu kararlaştırdık ve salgın olabileceğini hesaplayıp çalışmalara başladık” ifadesinde bulundu.


Özlem Türeci, Merkel’in “Ne zaman aşı üzerinde çalışmaya başladınız” sorusuna “24 Ocak” cevabını verdi. Alman Sağlık Bakanı Spahn da, aşının ülkelerinde bulunup üretilmesinden büyük gurur duyduklarını söyledi.

Konuşmanın tamamıyla ilgili henüz bir bilgi verilmiş durumda değil. Bu arada Avrupa Birliği, Pfizer ile BioNTech aşısından 100 milyon adet daha sipariş etme kararı aldı. 200 milyon aşı zaten ısmarlanmıştı. Avrupa Birliği Komisyonu, „Daha fazla ısmarladık çünkü üyelerimizden çok fazla talep geliyordu“ açıklaması yaptı.

Almanya'da ise aşılamanın 27 Aralık'ta başlayabileceği belirtildi. İlk olarak 80 yaşın üzerindekiler aşılanacak. Diğerlerinin ne zaman aşılanacağı ise sırası geldiğinde açıklanacağı biliniyor.