Türkiye'ye karşı "sert" söylemleriyle biliniyor! Yunanistan'ın yeni Dışişleri Bakanı Yorgos Gerapetritis oldu

Türkiye'ye karşı "sert" söylemleriyle biliniyor! Yunanistan'ın yeni Dışişleri Bakanı Yorgos Gerapetritis oldu

Yunanistan'da seçimlerin ardından yemin ederek göreve başlayan yeni kabinede dışişleri bakanı Yorgos Gerapetritis oldu. Gerapetritis'in 'Türkiye' açıklamaları yeni döneme ışık tutuyor.

Yunanistan'da 25 Haziran Pazar günü yapılan meclis seçimlerini kazanan muhafazakâr Yeni Demokrasi'nin (YD) yeni hükümetinin üyeleri bugün Atina'daki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda düzenlenen törenle yemin etti.

Gazete Duvar'dan Nikolaos Stelya'nın haberine göre, Başbakan Miçotakis'in dün açıklanan yeni kabinesinde bazı değişikliklere gittiği görülmüştü. Bu değişikliklerden biri de Dışişleri Bakanlığı'nda oldu. Miçotakis, ikinci başbakanlık döneminde bu mevkiye hukukçu-akademisyen Yorgos Gerapetritis'i getirdi.

GERAPETRİTİS'TEN 'TÜRKİYE' MESAJI: TAVİZ VERMEYECEĞİZ

Yorgos Gerapetritis, Eylül 2019'da, milletvekili olduğu ve Türkiye-Yunanistan ilişkilerinin gergin olduğu bir dönemde, 'hem Kıbrıs'ta hem de Ege'de ulusal politikamızın ilke konularından taviz verilmeyeceği' mesajını vermişti.

"SKAİ" televizyonuna konuşan Gerapetritis, "Türk hükûmeti şu anda taleplerine Avrupa'da diplomatik destek sağlamak için Türk-Yunan ilişkilerindeki ikili ilişkileri kullanıyor gibi görünüyor. Nefret ve düşmanlık söylemleri arasında tartışma olamayacağı açıktır" demişti.

'TÜRKİYE'NİN GENEL SALDIRGANLIĞI AŞAMASINDAN GEÇİYORUZ'

Yorgos Gerapetritis, Eylül 2021'de Türkiye ile ilişkiler hakkında yaptığı bir açıklamada ise "Şu anda yoğun bir retorik saldırganlık ve aynı zamanda Türkiye'nin genel saldırganlığı aşamasından geçiyoruz. Hepimiz Avrupa bölgesinde kurulan ittifakların önemini anlıyoruz ve bu bile Türkiye tarafından Yunanistan'ın saldırgan bir hamlesi olarak değerlendiriliyor. Yunanistan'ın egemenliğinin, egemenlik haklarının uluslararası hukuk temelinde tam olarak uygulanması sürecek" ifadelerini kullandı.

Gerapetritis ayrıca o dönem "Yunan Silahlı Kuvvetleri'nin operasyonel olarak yenilenmesi bir gerçektir ve Başbakan'ın teçhizat konusundaki tutumu da nettir. Silahlı kuvvetlerinde eşi benzeri olmayan bir moral ve canlılık var. Operasyonel açıdan güçlü olmanın ne anlama geldiğini gerçekte gördüğümüz Evros'taki (Meriç) görüntüler çok taze. Hem sahada hem de diplomaside son derece güçlüyüz" mesajını verdi.

TÜRKİYE-YUNANİSTAN DİYALOĞU İÇİN 'KARAMSAR' ÖNGÖRÜ

Gerapetritis, yakın zaman önce ise mevcut koşullar altında Türkiye ile verimli ve anlamlı bir diyalog kurulamayacağını öne sürerek, 'Yunanistan'ın her türlü saldırganlığa sahada karşı koymaya hazır olduğunu' ifade etti.

Aynı açıklama çerçevesinde Gerapetritis şunları da ekledi: "Biz aslında kesin ve kararlı bir şekilde diyalogdan yanayız; bunu teknik düzeyde gerçekleşen görüşmelerde, güven yaratıcı önlemler konusunda ve son derece verimli bir tutum sergilediğimiz iki liderin son görüşmesinde gösterdik. Diyaloğun göstermelik değil, etkili olabilmesi için iki unsura dayanması gerektiği açıktır. Kışkırtıcı söylemler ya da saldırgan eylemler olmamalı ve dayandığımız ortak bir uluslararası hukuk temeli olmalıdır. Bu koşullar yerine getirilmediği sürece anlamlı bir diyaloğun olamayacağını söylemeye gerek yok."