Ünlü piyanist Lisitsa: Rusofobi, antisemitizmle birlikte doğdu

Ünlü piyanist Lisitsa: Rusofobi, antisemitizmle birlikte doğdu

Kanada'daki Toronto Senfoni Orkestrası'nın, Ukrayna kriziyle ilgili 'rencide edici' ve 'provokatif' yorumlarını gerekçe gösterip 2 konserini iptal ettiği Ukraynalı piyanist Valentina Lisitsa, Rusofobinin dünyada yeniden baş gösteren antisemitizmle (Yahudi düşmanlığı) ile birlikte doğduğunu söyledi.

Ukrayna ve ABD vatandaşlığına sahip olan Lisitsa, yakın zamanda Donetsk ve Donbass'ta konserler verdi.
Donetsk'teki konserlerinin ardındansa Toronto Senfoni Orkestrası kendisiyle olan sözleşmesini sonlandırdı.

Les Alpha dergisine konuşan Lisitsa, ‘2015 yılında Toronto Senfoni Orkestrası'nın konserlerini engellemesinin ardından neler değişti? O zaman Kanada'dan Fransa'ya taşınmıştınız?' sorusuna "Şimdi İtalya'ya taşındım" yanıtını verdi.

'BENİM SORUNUM ELİT TABAKAYLA ÇALIŞMAM'

Müzik alanında ‘sessiz' bir Rusya karşıtlığı olduğunu belirten Lisitsa, ABD ve Avrupa'daki Rusya karşıtlığı ve alanında neden engellerle karşılaştığı ile ilgili "Rusofobi antisemitizmle birlikte doğdu. Dünyada yeniden antisemitizm baş gösterdi. Bu her yerde, ABD'de, Avrupa'da… Ancak Rusofobi ile antisemitizm arasında bir fark var. Antisemitizm alt tabakalarda var, üst tabakalarda kabul edilmiyor. Rusofobi ise tam tersi, üst tabakalarda. Avrupa ve ABD'de sıradan, orta ve alt tabakalardan insanlar Ruslara karşı çok dost canlısı, Rusça bir şeyler duyduklarında gelip sarılmaya çalışıyorlar. Benim sorunumsa elit tabakayla çalışmam. Zira klasik müzik, eğitimli, rafine insanlar için" ifadelerini kullandı.