Uzayda cinayet işlenirse nasıl çözülecek?

Uzayda cinayet işlenirse nasıl çözülecek?

Bilim insanları, uzayda cinayet işlendiği takdirde bu olayın nasıl çözüleceğini araştırıyor.

Uzayda bir cinayet işlenirse nasıl çözülecek? Uzayda işlenen suçları çözmek için adli tıp, hangi yöntemleri uygulayacak?

KAN LEKESİ UZAYDA NASIL İNECELENİR?

Chip'te yer alan bilgilere göre konu Staffordshire Üniversitesi ve Hull Üniversitesindeki araştırmacıların yeni bir çalışmasının ana odak noktasıydı. Araştırma bilim insanlarının mikro yerçekimi ortamlarında kan lekesi desenlerini nasıl inceleyeceğini ele alıyor.

ekran-goruntusu-2024-03-15-185629.png

KAN DAMLACIKLARINI HİDROLİK ŞIRINGADAN SERBEST BIRAKTILAR

Uzay adli tıpının doğasını test etmek için araştırmacılar modifiye edilmiş bir Boeing 727 parabolik uçağında deneyler gerçekleştirdiler. İnsan kanının göreceli yoğunluğunu ve viskozitesini simüle etmek için yüzde 40 gliserin ve yüzde 60 kırmızı zemin boyası karışımı kullandılar. Daha sonra yerçekiminin azaldığı anlarda kan damlacıklarını hidrolik bir şırıngadan serbest bıraktılar.

Bu örneklerin, mikro yerçekimi durumlarında kanın nasıl hareket ettiğine dair bazı ayrıntılar sağlayacağı ve böylece bu tür ortamlarda işlenen suçlar için kan modellerinin nasıl ölçüleceğinin anlaşılması umuluyordu.

YERÇEKİMİ ETKİSİ OLMADIĞINDA KAN DAMLACIKLARI NE OLUYOR?

Araştırmacılar, yerçekimi etkisi olmadığında kan damlacıklarının yüzey gerilimi ve kohezyonunun arttığını buldular. Bu, uzayda serbest bırakılan kan damlacıklarının, daha büyük bir kuvvet ayrılmalarına neden olana kadar yüzeylere yapışacağı anlamına geliyor. Bu aynı zamanda damlacıkların daha yavaş bir yayılma hızı sergilediği ve bu nedenle Dünya'daki hiçbir örneğe yansımayan şekil ve boyutlara sahip olduğu anlamına geliyor.

Bilim insanları şimdi bu araştırmalardan elde ettiği verilerle, olası suç simülasyonları üzerinde, çözüme nasıl ulaşabileceklerini test edecekler. Henüz uzayda işlenecek bir cinayete şahit olmamız için çok erken ama bir gün bu acı durum yaşandığında suçluları tespit edebilecek olmamız, aynı zamanda caydırıcı bir etki de yaratacaktır.