
Veliaht Prens Selman'la görüşen Macron'u yerin dibine soktular: "Katil, suikastçi bir yarı kral!"
İnsan hakları grupları Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Suudi Veliaht Prens Selman'ı ağırlamasına sert tepki gösterdi.
Prens Selman, Gazeteci Cemal Kaşıkçı suikasti sonrası çıktığı ilk Avrupa turu kapsamında çarşamba gecesi Paris'e geldi. Fransız medyası Selman'ın Fransa'da ilk olarak Fransa Ekonomi ve Maliye Bakanı Brune Le Maire tarafından karşılandığını bildirdi.
Euronews'te yer alan habere göre, Macron, Prens Selman'ı bugün Elysee Sarayı'nda düzenlenecek bir yemekte ağırlayacak. Görüşmede ana gündem maddesinin Ukrayna Savaşı ile birlikte yaşanan enerji krizi olması bekleniyor. Macron'un Selman'dan Suudi Arabistan'ın petrol üretimini artırmasını isteyeceği düşünülüyor.
"SELMAN KENDİNİ AVRUPA'YA AKLAMAK İSTİYOR"
Öte yandan Macron'un Suudi Prens Selman'ı ağırlama kararı Kaşıkçı cinayetiyle bağlantılı olarak insan hakları gruplarını bir hayli öfkelendirdi. STK'lar Prens'in Avrupa ziyaretiyle kendini Avrupa sahnesinde aklamak istediğini düşünüyor.
"KATİLDEN BAŞKA BİR ŞEY DEĞİL"
Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Agnes Callamard, Fransa ziyaretinin "Prense Selman'ın bir katilden başka bir şey olmadığı gerçeğini değiştirmeyeceğini" söyledi. Twitter hesabından paylaşım yapan Callamard Muhammed Bin Selman'ı "Utanç prensi, katil bir prens, baskıcı ve suikastçi bir yarı kral" olarak tanımladı.
"SELMAN REHABİLİTE İÇİN MACRON'A GÜVENİYOR"
İnsan Hakları İzleme Örgütü Fransa Başkanı Benedicte Jeannerod ise sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Görünen o ki gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın gaddarca öldürülmesine, Suudi Arabistan'ın muhalefete acımasız baskına ve Yemen'de işlenen savaş suçlarına rağmen Muhammed Bin Selman uluslararası arenada kendisini rehabilite etmesi için Emmanuel Macron'a güveniyor." ifadelerini kullandı.
İki sivil toplum kurumu, Kaşıkçı'nın 2018'de kurduğu ABD merkezli Arap Dünyası İçin Şimdi Demokrasi (Dawn) ve İsviçre merkezli Trial International perşembe günü Paris'te Prens Selman'a karşı "işkenceye ortaklık" ve "zorla insan kaybettirme" suçlarından ortak bir resmi şikayette bulundu.
"SALMAN GİBİ BİR ŞÜPHELİ SORUŞTURULMAK ZORUNDA"
Dawn'ın yönetici direktörü Sarah Leah Whitson "Fransa, işkence ve zorla kaybetmeye karşı sözleşmelerin bir tarafı olarak, Bin Salman gibi bir şüpheliyi Fransa topraklarındaysa soruşturmak zorunda" ifadelerini kullandı.