Wuhan'da karantinanın yıl dönümü!

Wuhan'da karantinanın yıl dönümü!

Koronavirüsün ortaya çıktığı Wuhan'da 76 günlük karantina bir yıl önce bugün başlamıştı. Karantina kararından önce binlerce Çin'li kent dışına çıkmıştı.

Çin'de 2002-2003’de ortaya çıkan SARS virüsü takvim yaprakları 2019 yılının Aralık ayını gösterdiğinde daha etkin ve daha bulaşıcı olarak yeniden yüzünü gösterdi. SARS COV2 olarak da adlandırılan Koronavirüs-SARS virüsü gibi sadece birkaç ülkeye yayılmakla kalmadı tüm dünyada 200'den fazla ülkeye yayıldı.

Ekonomik ve sosyal hayatı altı üst eden virüs ilk olarak Çin'in Wuhan şehrinde görüldü. Wuhan'da bulunan Vahşi Hayvan Pazarında görülen virüse karşı Çin Komünist yönetimi tüm uyarılara rağmen bir ay sonra karantina kararı aldı. 23 Ocak 2020'de alınan 76 günlük karantinanın bugün yıl dönümü.

Aralık 2019 ve Ocak 2020 arasında hızla yayılan Kovid-19'u dünyaya ilk duyuran Çinli göz hekimi Li Wenliang, olmuştu. Li, Çin hükümetinin baskısına uğradı, göz altına alındı, sorgulandı ve kapmış olduğu virüsten dolayı 5 Şubat 2020'de Wuhan Merkez Hastanesi'nde hayatını kaybetti.

Çin'de yeni yıl tatili 21 Ocak’ta başlıyor ve 3 Şubat’ta sona eriyor. Çinliler için yıllık bir izin niteliğinde olan yeni yıl tatilinin başlamasından 2 gün sonra alınan karantina kararı, virüsün dünyaya yayılmasını durduramadı. Pekin yönetiminin kararı ile 23 Ocak 2020'de başlayan 76 günlük karantina öncesinde 5 milyon Wuhanlı zaten eyaleti terk etmişti.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping Dünya Sağlık Örgütü Başkanı ile 28 Ocak’ta yaptığı görüşmede, “Salgın şeytandır, şeytan gizlenemez” ifadeleriyle kendince şeffaflık vurgusu yapsa da, salgının tüm dünyaya yayılması Çin'in virüsü ciddiye almaması neden oldu.

Çin, bugün 76 günlük karantina neticesinde ülke genelinde yurt için kaynaklı vaka sayısının ve can kaybının az olması, aynı zamanda bazı ülkelerde geriye dönük vaka taramalarında Kovid-19 virüsüne rastlanmasıyla birlikte salgının Wuhan'da başlamadığı iddialarını ortaya atarak sorumluluktan kaçmaya çalışıyor.

Oysa ki Wuhan'da ilk Kovid-19 vakası 2019 yılının aralık ayı başında rapor edildi. Vakayı incelemek amacıyla oluşturulan uzman ekip 30 Aralık’ta Wuhan’da incelemeler yaptı ve yeni tip bir SARS vakasının söz konusu olduğu sonucuna ulaştı. Fakat Wuhan polisi toplumsal huzursuzluğa neden olacakları iddiası ile 1 Ocak’ta 8 uzmanı tutukladı.

Bir yıl önce 76 günlük karantina ile hayalet şehre dönüşen Wuhan Çin'in merkezinde yer alan, ülkenin endüstriyel ve ulaşım kavşaklarının biri sayılan Hubei eyaletinin başkenti. Tam bir sanayi şehri olan ve 11 milyonluk nüfuslu Wuhan karantinaya alınmış olsa da yeni yıl tatilinden önce 5 milyon Wuhanlı şehri çoktan terk etmişti. Bu durum salgının tüm dünyaya yayılmasına neden oldu. Dünyanın dört bir yanından Çin'den gelen veya temaslı olan kişilerde Kovid-19 tespit edildi.

Karantina kararının yıldönümünde Wuhan sokakları hareketli, diğer dünya şehirleri ise evlerine kapanmış konumda.