Yemen'de Hükümet ve Güney Geçiş Konseyi uzlaştı

Yemen'de Hükümet ve Güney Geçiş Konseyi uzlaştı

Yemen hükümetinde görevli üst düzey bir yetkili, Güney Geçiş Konseyi ve uluslararası güçlerin tanıdığı hükümet arasında salı gününe kadar anlaşma imzalanacağını söyledi.

Yemen’de yıllardır devam eden iç savaşta ayrılıkçı Güney Geçiş Konseyi ve uluslararası güçlerin tanıdığı hükümet çatışmaları sonlandırmak için uzlaştığı iddia edilirken, Yemen hükümetinde görevli üst düzey bir yetkili, taraflar arasında salı gününe kadar anlaşma imzalanacağını söyledi.

Euronews'ten Zehra Yıldız imzalı habere göre, öte yandan güneydeki farklı muhalif oluşumlar, geniş katılımlı çözümden yana olduklarını belirterek, Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) desteklediği Güney Geçiş Konseyi ile hükümet arasında yapılacak tek taraflı görüşmeleri reddettiklerini açıkladı.

Suudi Arabistan’daki El-Ekberiya devlet kanalı, "kuzey ve güney arasında eşit şekilde paylaşılmış 24 bakandan oluşan bir hükümet" kurulacağını duyurdu.

Güney Geçiş Konseyi’nde görevli bir yetkili, “Anlaşmanın son taslağını imzaladık, müşterek imzaların birkaç gün içinde atılmasını bekliyoruz.” şeklinde konuştu. Yetkili ayrıca, Yemen Devlet Başkanı Abdurabbu Mansur Hadi ve Güney Geçiş Konseyi lideri Aydarus ez-Zubeydi'nin Riyad’da birlikte bir törene katılacağını belirtti.

Yemen Ulaştırma Bakanı Salih el-Cebvani sosyal medyadan yaptığı açıklamada, Husileri kastederek, "Suudi Arabistan gözetiminde yürütülen herhangi bir anlaşmanın kesinlikle darbeci isyancıları mükafatlandırmayacağını" belirtti.

Suudi Arabistan'ın uygulama aşamasında denetleyici olacağı anlaşma; "Suudi Arabistan'daki mevcut hükümet yetkilileriyle devlet kurumlarının kısa sürede Aden'e dönmesi, Körfez İşbirliği Konseyi Girişimi, Ulusal Diyalog Konferansı sonuçları ve BM Güvenlik Konseyinin 2216 sayılı kararı ile Riyad'da 2015'te düzenlenen Yemen diyalog konferansı kararlarına bağlı kalınması" gibi maddeleri içeriyor.

Yemen'in güneyindeki oluşumlar, geniş katılımlı çözümden yana olduklarını ve BAE'nin desteklediği Güney Geçiş Konseyi ile hükümet arasında yapılacak tek taraflı görüşmeleri reddettiklerini açıkladı.

Devrimci Hareket Konseyi, Hadramevt Topluluğu Kurulu, Hadramevt Vadisi Kabileleri, Güney Ulusal Koalisyonu ve Ulusal Diyaloğa Katılan Barışçıl Hareket Blokunun aralarında bulunduğu güneydeki 5 oluşum, Yemen Cumhurbaşkanı Abdurrabbu Mansur Hadi'ye ortak mektup gönderirken, mektupta, "Yemen'in güneyindeki sorunların çözümünde siyasi ve toplumsal olarak geniş bir katılım olmadan istenen sonucun elde edilemeyeceği" belirtildi.