Yeni Zelanda emniyetinden saldırıyla ilgili flaş açıklama

Yeni Zelanda emniyetinden saldırıyla ilgili flaş açıklama

Yeni Zelanda'nın Christchurch kentinde Cuma günü 49 kişinin hayatını kaybettiği cami saldırılarının baş zanlısı Brenton Tarrant yargıç karşısına çıktı. 28 yaşındaki Avustralyalı Tarrant cinayetle suçlandı.

Elleri kelepçeli bir şekilde mahkeme salonuna getirilen Tarrant'a başka suçlamalar da yöneltilmesi bekleniyor. Tarrant, 5 Nisan'da yeniden mahkeme önüne çıkacak.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, yedi dakika arayla düzenlenen saldırılarla ilgili olarak Tarrant dışında iki kişi daha gözaltında. Bu kişilerin sabıka kaydı olmadığı açıklandı.

Yeni Zelanda polisi, saldırıları sadece bir kişinin düzenlediğini düşünüyor. Yeni Zelanda Emniyet Genel Müdürü Mike Bush, saldırılara birden fazla kişinin karıştığını destekleyecek bir kanıt görmediğini söyledi.

El Nur Camii'nde yerel saatle 13:40'ta silahlı. bir kişi aracını caminin giriş kapısına sürmüş, içeri girerek Cuma namazı için toplananlara ateş açmıştı. Bu dakikaları başına yerleştirdiği bir kameradan görüntüleyen saldırgan, adının Brenton Tarrant olduğunu söylemişti.

Saldırgan daha sonra çevredeki kadınlara ve çocuklara da ateş açarken görülüyordu.

Hayatını kaybedenlerden birinin kimliği açıklandı
Saldırılarda yaşamını yitirenlerden sadece birinin adı kamuoyuna açıklandı. Bu kişi, 1980'li yıllarda Afghanistan'dan Yeni Zelanda'ya göç eden 71 yaşındaki Daoud Nabi.

Şu ana kadar vatandaşlarının saldırılarda hayatını kaybettiğini açıklayan diğer ülkeler Bangladeş, Hindistan ve Endonezya. Saldırılarda yaralanan 48 kişi arasında, 2 ve 13 yaşlarında iki erkek çocuğu da var.

Yaralılardan 39'unun tedavileri sürüyor. 11 yaralının durumlarının ağır olduğu açıklandı.