Yıldırım Singapur'a resmi ziyarette bulundu

Yıldırım Singapur'a resmi ziyarette bulundu

Başbakan Yıldırım, resmi ziyarette bulunduğu Singapur'da, Başbakan Lee Hsien Loong tarafından askeri törenle karşılandı.

Yıldırım'ın ziyareti dolayısıyla Istana Sarayı önünde askeri tören düzenlendi. İki ülkenin milli marşlarının çalınmasıyla başlayan törende, Başbakan Yıldırım ve Singapur Başbakanı Loong, tören kıtasını selamladı.

Törende, Başbakan Yardımcıları Mehmet Şimşek ve Recep Akdağ, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci de yer aldı.

Yıldırım, törenin ardından, Cumhurbaşkanı Tony Tan Keng Yam ile bir araya geldi.

Basına kapalı gerçekleştirilen görüşme, yaklaşık yarım saat sürdü.

'SİNGAPUR BU BÖLGEYE GİRİŞ KAPIMIZ'
Yıldırım, Singapur'da basın mensuplarının sorularını da cevapladı.
"Singapur, bizim bu bölgeye giriş kapımız. Bölgedeki ülkelerle ilişkilerimizi geliştirme amacındayız. Türkiye, ticari ve yatırımlarını artırmanın yanı sıra terörle mücadelede bölge ülkelerle çalışmayı arzuluyor" diyen Yıldırım, bu kapsamda, Türkiye'nin Güneydoğu Asya Ülkeler Birliği'nin (ASEAN) sektörel diyalog ortağı olduğuna değindi.

Yıldırım,"ASEAN örgütü ile daha yakından ilgilenmemiz gerektiğini düşünüyorum. ASEAN 600 milyon kişilik nüfusun potansiyelini temsil ediyor. Bununla birlikte 10 ülkeyi bir araya getirecek olursanız dünyanın en büyük 6. ekonomisinden bahsediyor hale gelirsiniz toplamda. Çok yakın zamanda 5 Ağustos'ta Türkiye, ASEAN'ın sektörel diyalog ortağı olarak resmi anlamda tanındı. ASEAN üye devletlerine bu kararı almalarından dolayı müteşekkir olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Singapur bu konuda öncü rol oynadı ve büyük katkı sağladı." dedi.

Yıldırım, IŞİD'in bölgede faaliyetlerini genişletmeyi planladığını bildiklerini, Türkiye'nin bu konuda deneyim ve mücadele noktasında gücünü paylaşmaya hazır olduğunu da dile getirdi.

Yıldırım'ın ziyareti, Singapur ile 2015'te imzalanan ve Türkiye'nin günümüze kadar taraf olduğu en kapsamlı Serbest Ticaret Anlaşması'nın iç hukuk onay sürecinin tamamlandığı döneme denk gelmesi açısından önem taşıyor.

YILDIRIM'IN ADI ORKİDEYE VERİLDİ

Resmi programını sürdüren Başbakan Yıldırım, ziyaretinin ikinci gününün ilk programında, beraberindeki bakanlarla Singapur Botanik Bahçesi'ni de gezdi.
Dünyanın en nadide çiçeklerinin bulunduğu bahçeye ilişkin yetkililerden bilgi alan Yıldırım, daha sonra Ulusal Orkide Bahçesi'ni ziyaret etti.

Bahçede yetiştirilen ve dünyada benzeri bulunmayan orkide türüne, Başbakan Yıldırım'ın ismi verildi.
Çiçekle ilgili Ulusal Orkide Bahçesi Müdürü Dr. Kwik Tan'dan bilgi alan Yıldırım, orkidenin bulunduğu saksıya isim çubuğunu yerleştirdi.

Ceket giyilmeyen ve kravat takılmayan törende Başbakan Yıldırım, daha sonra devlet büyüklerinin isimlerinin verildiği çiçek adlarının kayıtlarının yer aldığı anı defterinde, ismi verilen çiçekle ilgili sayfaları imzaladı.

Yeni ismi 'Dendrobium Binali Yıldırım' olan orkide türünün sertifikası Başbakana takdim edildi.

Başbakan Yıldırım da kendisine mihmandarlık yapan Singapur Ticaret ve Sanayi Bakanı S Iswaran'a Türkiye'den getirilen ve barışı simgeleyen zeytin fidanı hediye etti.

Yıldırım, Ulusal Orkide Bahçesi'nde gazetecilere yaptığı açıklamada, "Bu yeni, hibrit bir tür, özel geliştirmişler. Yeni bir isim verdiler, dikili bir orkidemiz var artık" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Nelson Mandela ve Margaret Thatcher gibi 200'den fazla önemli kişinin Singapur ziyaretleri sırasında isimlerinin orkidelere verildiği kaydedildi.

Singapur'da 2,5 kilometre alana yayılan Singapur Botanik Bahçesi'nde, yaklaşık 60 bin farklı tür orkide bulunuyor.