Açık'tan, Örgün'e iki katı fark

Açık'tan, Örgün'e iki katı fark

Son beş yılda açık öğretim fakültelerinde okuyan öğrencilerin sayısı 4 milyona yaklaşarak, örgün öğretime devam edenlerin neredeyse iki katına çıktı.

Esra Ülkar’ın haberine göre, son beş yılda açık öğretim fakültelerinde okuyan öğrencilerin sayısı, 4 milyona yaklaşarak, örgün öğretime devam edenlerin neredeyse iki katına çıktı.

YÖK verilerine göre, 2018 - 2019 eğitim öğretim döneminde açık öğretim fakültelerine kayıtlı öğrenci sayısı, 3 milyon 880 bin 931 oldu. Son beş yıldaki dikkat çeken bu artışın arkasındaki nedenler arasında; sınavsız ikinci üniversite şansı, eğitim maliyetinin düşüklüğü ve uzaktan eğitim uygulaması ön plana çıkıyor. Türkiye’de örgün öğretime devam eden 2 milyon 647 bin 86 lisans ve ön lisans öğrencisi bulunuyor.

35 YAŞ ÜSTÜ KADINLAR TERCİH EDİYOR

Türkiye’de, Anadolu, İstanbul ve Atatürk Üniversitelerinde, açık öğretim fakültelerinde eğitime devam ediliyor. Üniversite yetkilleri artışa ve tercih nedenlerine ilişkin görüş bildirdi.

Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şafak Ertan Çomaklı’ya göre, son beş yılda açık öğretime talep gözle görülür biçimde hızla arttı. Öğrencilerinin ve mezunlarının arasında üst düzey devlet bürokratları, milletvekilleri, belediye başkanları, yargı mensupları, avukatlar, polisler, askerler, öğretmenler, mühendisler, bankacılar, sanatçılar ve sporcular gibi Türkiye’nin iyi eğitimli ve kariyerli bireyleri de yer alıyor. Bu artışın birkaç nedeni var. Öğrencilerimizin neredeyse tamamı çalışan kişilerden oluşuyor. Açıköğretim sisteminde kayıtlı tüm aktif öğrencilerin yaklaşık yüzde 70’i çalışıyor. İkinci üniversite öğrencilerinin ise yüzde 92’si bir işte görev yapıyor. Çalışan her birey yaptığı iş nedeniyle başka meslek alanlarıyla etkileşime giriyor. Girdikleri yan alanlarla ilgili bilgi açığını kapatmanın en etkili, kolay ve hızlı yolu güvenilir bir kurumdan bu konuda eğitim almak. Bir başka neden de kariyer değiştirme isteği. Hobi edinmek ya da ilgi alanlarını beslemek için kayıt yaptıranlar da var.

İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Levent Şahin ise, Teknolojinin gelişmesiyle birlikte internet ve buna bağlı olan hizmetlere ulaşım kolaylaştı, maliyetler geçmişe göre düştü. Öğrenciler de günümüzde akıllı telefonlarından çok rahat bir şekilde sistemlerimize ulaşıp derslerine ve öğrenme materyallerine zaman ve mekândan bağımsız biçimde ulaşabiliyorlar. Bu da açık öğretimin en belirgin faydası. Bir diğer fayda da örgün eğitim hizmetlerinden çok daha düşük maliyetlerle eğitim alma imkânı. Sayısal olarak artışın ana sebebi sınavsız ikinci üniversite kapsamında eğitime devam eden öğrenciler.

Dezavantajlı grupların da açık öğretime yöneldiğini vurgulayan Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr Ömer Çomaklı; Öğrencilerimizin yüzde 55’ini ikinci üniversite kapsamında okuyanlar oluşturuyor. Okuma fırsatı bulamamış, içinde ukde kalmış insanlar da açık öğretime yöneliyor. Şehir değiştirmek zorunda kalmadan hem iş hayatına devam ediyor hem de eğitimine. Öğrencilerimizin yüzde 56’sı kadın. Bunların içerisinde ev hanımları çoğunlukta. Fakülteye kayıtlı öğrencilerin 43 bin 17’si 35 yaş üstü kadınlardan oluşuyor. 2 bin civarında cezaevlerinden öğrencimiz var.” dedi.