15 milyonluk İstanbul'da 13 milyon kişinin kredi borcu var

15 milyonluk İstanbul'da 13 milyon kişinin kredi borcu var

Türkiye'de 34 milyondan fazla kişi kredi kartı sahipleri de dahil bireysel kredi kullanıyor.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun verdiği soru önergesini yanıtlayan Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Kredi Kayıt Bürosu (KKB) kayıtlarına göre Türkiye'de 34 milyon 119 bin 250 bireysel kredi müşterisi olduğunu ifade etti.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) yetkilileri ise bu sayıya Türkiye'de kredi kartı kullanan kişilerin de dahil olduğu bilgisini verdi.

Sezgin Tanrıkulu'nun Türkiye'deki bireysel kredi kullanımına ilişkin soru önergesindeki, "Kredi borcu olan kişi sayısı ve kullanılan kredi tutarı ne kadardır? İller bazında dağılımı nedir? sorularına Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan yanıt verdi.

Elvan, BDDK verilerine göre Türkiye'nin stok bireysel kredi tutarının 874 milyar 300 milyon TL, bireysel kredi müşteri sayısının 34 milyon 119 bin 250 kişi olduğunu açıkladı.

BBC Türkçe'nin ulaştığı Hazine ve Maliye Bakanlığı ile BDDK yetkilileri ise Tanrıkulu'na verilen cevapta belirtilen bireysel kredi kullanıcıları arasında, kredi kartına sahip kişilerin de olduğunu söyledi.

Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi Aylık Bülteni Haziran sayısında da yaklaşık 35 milyon kişinin kullandığı bireysel kredilerin; konut kredisi, taşıt kredisi, ihtiyaç-diğer krediler ve bireysel kredi kartları toplamından oluştuğu ifade ediliyor.