15 yaşından büyük aracı olanları ilgilendiriyor! O teşvik ödemesi için harekete geçildi

15 yaşından büyük aracı olanları ilgilendiriyor! O teşvik ödemesi için harekete geçildi

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, 2019 yılında sonlandırılan hurda teşvikinin tekrar yürürlüğe girmesi gerektiğini savundu.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, araç sahiplerini yakından ilgilendiren bir konuda açıklama yaptı. Palandöken, 2019 yılında sonlandırılan hurda teşvikinin tekrar yürürlüğe girmesi gerektiğini savundu.

15 YAŞ VE ÜZERİ ARAÇLARIN HURDAYA AYRILMASI GEREKİYOR

Palandöken, "Araçların yaşlarına yönelik bir teşvik programının yeniden uygulanması gerektiğini düşünüyoruz. Özellikle 15 yaş ve üzeri araçların hurdaya ayrılması ve ekonomiye kazandırılması gerekiyor. Bu sayede hem çevre kirliliği azalacak hem de sıfır araç satışları artacak" dedi.

Hurda teşvikleri, ekonomik canlanmayı desteklemek, sanayiyi teşvik etmek ve geri dönüşümü artırmak amacıyla önemli bir araç olarak kabul edilmektedir. Palandöken, Türkiye'de daha önce uygulanmış olan hurda teşvik programının tekrar gündeme gelmesi gerektiğini ifade etti. Bu program kapsamında, eski araçlarını hurdaya ayıran vatandaşlara verilen 15 bin liralık teşvikin yeniden hayata geçirilmesini savunuyor.

Palandöken, eski, çürümüş ve çevre kirliliği yaratan araçların lisanslı geri dönüşüm tesislerine bırakılarak ekonomiye kazandırılması gerektiğini vurguladı. Bu tür teşvikler genellikle ekonomik canlanma, geri dönüşümü teşvik etme ve çevre dostu uygulamaları destekleme amaçları taşımaktadır.

Döviz kurlarındaki artışın etkisiyle sıfır araç fiyatlarının yükselmesi ve vergisiz fiyatı artan araçların ÖTV matrahının yükselmesi nedeniyle araç fiyatlarının iki katından fazla arttığını belirten Palandöken, bu durumun vatandaşları ikinci el ve yaşlı araç kullanmaya yönelttiğini vurguladı. Türkiye'de 15 yaş ve üzerinde yaklaşık 26 milyon araç bulunduğunu, bu araçların kullanımının çevre üzerinde olumsuz etkiler yarattığını açıkladı.

ARAÇLARINI HURDAYA VERENLERE ÇEŞİTLİ İMTİYAZLAR SAĞLANMASI GEREKİYOR

Palandöken, araçlarını hurdaya verenlere çeşitli imtiyazlar sağlanmasını önerdi. Özellikle vergi borçları ve trafik cezalarının silinmesi gibi avantajlar talep etti. Hurda ve yaşlı araçların çevresel sorunlara yol açtığını, kara duman salınımı ve egzoz emisyon değerlerinin çevre ve insan sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olduğunu ifade etti. Bu nedenle, atıl durumda bulunan hurda ve yaşlı araçlar için vatandaşlara teşviklerin getirilmesi gerektiğini ve bu sayede çevre dostu ve daha güvenli araçların tercih edilmesinin teşvik edilmesi gerektiğini belirtti.