15 yılda 3Y arttı: Yasaklar,Yolsuzluk, Yoksulluk

15 yılda 3Y arttı: Yasaklar,Yolsuzluk, Yoksulluk

AKP döneminde başta hukuk ve demokrasi olmak üzere her alanda ciddi bir tahribat oluştu. AKP ‘3 Y’yi bitireceğiz’ diye geldi ama tam tersine 15 yılda yolsuzluklar, yasaklar ve yoksulluk büyüdü

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Manavgat’ta yürüttüğü referandum çalışmalarında, AKP’nin 15 yıllık bilançosunu paylaştı.

AKP hükümetlerinin 15 yıllık uygulamalarının ekonomik ve sosyal yaşama etkilerini “15 Yılın Faturası-AKP’nin Yıkım Tablosu” başlıklı çalışmada derlediklerini kaydeden Budak, raporda Aralık 2002 ve Aralık 2016 dönemindeki “borç stoku, cari açık, dış ticaret açığı, işsizlik, karşılıksız çek, protestolu senet, tüketicilerin banka borcu” gibi ekonomik verilerle, hukukun üstünlüğü, basın özgürlüğü gibi endeksler ve suç istatistiklerinden verilerin yer aldığını bildirdi.

Budak, “Ortaya çıkan yıkım tablosudur. Devletin borcu 3 kat artarak 242 Milyar TL’den, 759 Milyar TL’ye çıkmıştır. 80 yılda toplam 247 milyar dolar dış ticaret açığı verilirken, 15 yılda 889 milyar dolar dış ticaret açığı verilmiştir. Tüketicilerin banka borcu 6.6 milyar TL’den 419.6 milyar TL’ye çıkmıştır” dedi. 

Faiz lobisi yuttu

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sık sık faiz lobisinden söz ettiğine dikkat çeken Budak, “Bu dönemde devletin ödediği faiz 700 milyar TL, vatandaşın ödediği faiz 317 milyar TL’dir.

AKP Türkiye’yi faiz lobisine teslim etti. Kaynaklar yatırıma değil faize gitti, işsizlik, yoksulluk rekor kırdı. AKP ‘3 Y’yi bitireceğiz’ diye iş başına geldi, tam tersine yolsuzluklar, yasaklar ve yoksulluk büyüdü. 16 Nisan referandumu, halkın omuzlarına bindirilen bu yükün hesabının sorulması için de önemli bir adım olacaktır” diye konuştu.

Gürsel Tekin: AKP 3Y konusunda pik yaptı

CHP’li Gürsel Tekin YURT’a yaptığı değerlendirmede, AKP’nin yoksulluk, yolsuzluk ve yasaklar olmak üzere 3Y ile mücadele sözü vererek iktidara geldiğini hatırlatarak “Ancak, AKP 3Y konusunda pik yaptı. Doğal olarak bu anayasa, bu süreci perçinleyip hesap vermemek içindir” dedi. Tekin, getirilmek istenilen 18 maddelik anayasa değişikliği içinde 3Y ile mücadele konusunda hiçbir düzenleme bulunmadığına da işaret etti.

Gürsel Tekin, “Yolsuzlukla mücadele etmek yerine tam tersine yolsuzlukları kapatmak içindir bu anayasa” değerlendirmesini yaptı.