386 hileli ürünü açıklandı

386 hileli ürünü açıklandı

Tarım ve Orman Bakanlığı isimleri ifşa ediyor ama isim değiştirerek aynı işleme devam ediyorlar

Tarım ve Orman Bakanlığı, tağşiş veya taklit ederek piyasaya ürün süren firmaları sık sık ifşa ediyor ancak gıdadaki sahtekârlıklar sürüyor. Bunun sebebi ise cezaların yeterince caydırıcı olmaması.

Bu konuda etkin bir mücadele veren Bakanlık, 2012'den bu yana gazlı içecekten bala, çaydan zeytinyağına, çikolatadan ete kadar taklit, tağşiş veya ilaç etken maddesi belirleyen bin 443 firmaya ait 3.202 parti ürünü çözdü.

Türkiye gazetesinden Sefa Bilgitekin'in haberine göre artık bu işe dur demek isteyen Bakanlık, yeni bir yasa önerisi hazırladı. Öneriyle beraber caydırıcı cezalar gelecek. Taklit ve tağşiş edenlere yönetimsel ve adli para cezasının yanında mapus cezası verilecek. Aynı suçu iki yıl içinde iki kez tekrarlayan işletmeciler, hem faaliyetinden menedilecek hem de demir parmaklıkların arkasına gönderilecek. İsim farklığı yapanlar da sıkı takibe alınacak. Bakanlık, bu etkin mücadelede yurttaşlardan kendilerine yardımcı olmalarını isteyerek "Usulsüzlük görürseniz yakıntıda bulunun." çağrısı yaptı.

"İFŞA MÜDDETİ UZATILMASIN"

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, firmalara yönelik denetimlerin periyodik bir şekilde artarak devam etmesi gerektiğini müdafaa etti. Çakar "Yalnızca marketleri veya tüketiciye satılan yerleri denetlemek yeterli değil.

Ehemmiyetli olan imalat yerlerinde düzenli denetim yapmak. İfşa faktörün zamanlamasında dikkatli olunmalı. Piyasadan alınan ürünler çözümleyor ancak aylar sonra izah ediyor. Başka bir deyişle o müddette tüketici bunu kullanmış oluyor." diye konuştu.