AB'den vize alan Malatya Kayısısı, borsada işlem görecek

AB'den vize alan Malatya Kayısısı, borsada işlem görecek

Malatya, 3 yıldır beklediği Coğrafi İşaret Tescili’ni Avrupa Birliği’nden aldı. Malatya Kayısısı, Aydın İnciri'nden sonra AB’den tescillenen ikinci ürün oldu.

Kayısının tescilinin Malatya adına sevindirici olduğunu belirten Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, 'Tescilin ardından Malatya Kayısısı, Avrupa pazarında marketlerde ve raflarda AB resmi coğrafi işaret amblemi ile satışa sunulacak. Böylece Avrupa sınırları içerisinde ihlallere ve “Malatya Kayısısı” adının hatalı ve haksız kullanımlarına karşı “koruma” sağlanacak. Avrupa sınırları içerisinde Malatya Kayısısı adıyla farklı ürünlerin satılması engellenmiş olacak. Ayrıca “tanıtma ve pazarlama” işlevi ile Malatya Kayısısı'nın coğrafi işaret kriterlerini sağlayan yüksek kaliteli bir ürün olduğu da tescillenmiş oluyor.

Bilindiği üzere Malatya nüfusunun büyük oranda geçim kaynağı kayısıya dayanıyor. Bunun yanında 2016 yılı kuru kayısı ihracatına baktığımızda 290 milyon 672 bin 143 dolarlık ihracat rakamı ile 79 bin 171 ton kayısı ihraç edildiğini görüyoruz. Bu oranın yüzde 90’nını Malatya Kayısısı karşılıyor. İhraç edilen ülkelerin başında ise ABD ile Avrupa geliyor. Şimdi kaysımıza sahip çıkıp, değer kazandırmak bizlerin elinde. Bu tescil ile koruma kalkanı sağlayıp, kayısımızın pazar alanını genişletmiş olacağız.' dedi.

'Malatya Kayısısı, borsada işlem görecek'

Malatya Kayısı'sının yeni pazarlara erişmesi için çalışma başlatacaklarını belirten Bakan Tüfenkci, 'Sadece dış piyasada değil, kayısımıza iç piyasada da değer kazandırmak için attığımız adımlar var. Lisanslı depoların kurulması bunların başında geliyor. Önümüzdeki aylarda kurulacak olan bu depolarla, kayısı üreticimiz ürününü sağlıklı bir şekilde depolarda muhafaza edecek. Bir yandan da kendisine verilecek elektronik ürün senetleri ile kayısısı borsada işlem görecek.  
Bu süreçte bizlere olduğu kadar yerel aktörlere de büyük görevler düşüyor. Malatya’yı değiştirecek, dönüştürecek yerel aktörlerin bu anlamda ciddi projeleri ortaya koyması lazım. Dünya kayısı başkenti Malatya’da mutlaka bir üretici birliğini oluşturmamız lazım.' ifadelerini kullandı.

Bakan Tüfenkci, Malatya Kayısısına AB Coğrafi İşaret Tescili verilmesi için 2014 yılında AB Komisyonu'na başvuru yapan Malatya Ticaret ve Sanayi Odası’na teşekkür etti.

Malatya'ya komşu illerde coğrafi sınır içinde

AB'den alınan Coğrafi İşaret Tescil Belgesi’nde Malatya Kayısısı için coğrafi sınır Malatya ili ve ilçeleri, Elbistan (Kahramanmaraş), Baskil (Elazığ), Gürün (Sivas) ve Gölbaşı (Adıyaman) olarak belirlendi.