Bakan Varank'tan yerli teknoloji üreticilerinin sorunları dinledi

Bakan Varank'tan yerli teknoloji üreticilerinin sorunları dinledi

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, İstanbul'da yazılımdan motor imalatına farklı sektörlerde yerli teknoloji imalatı yapan çok sayıda firmaya ziyaret gerçekleştirdi

Dudullu Organize Sanayi Bölgesi'nin içerisinde yer alan Boğaziçi Üniversitesi'nin BÜDOTEK Teknopark'ında incelemelerde bulunan Bakan Varank, yazılım, lojistik, kimya teknolojileri gibi çeşitli alanlarda imalat yapan C/S Enformasyon, Netoloji, Ekol ve Anker Kimya firmalarını ziyaret etti.

Bakan Varank'a, Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmed Özkan ve BÜDOTEK Teknopark Genel Müdürü Bülent Üner de eşlik etti.

Şirket sahipleri ve çalışanlarıyla sohbet eden Varank, şirketlerin faaliyetleriyle alakalı bilgi aldı.

Varank, BÜDOTEK Teknopark'ta özerk toplu taşıma aracı yazılımıyla alakalı çalışmalar yapan Adastec firmasının özerk hale getirdiği aracı da inceledi.

Teknopark ziyaretinin hemen peşinden Varank, Dudullu Organize Sanayi Bölgesi'nde yer alan ve 60 senedir elektrik motoru üretimi yapan GAMAK firmasının fabrikasını ziyaret ederek motor üretim evreleriyle alakalı bilgi aldı.

"Elektrik motorunda yerlilik oranı yüzde 70-90 arasında"

Bakan Varank, GAMAK ziyaretinde yaptığı konuşmada, GAMAK Motor'un Türkiye'de elektrik motoru üreten, köklü bir geçmişi olan imalat tesislerinden bir tanesi olduğuna dikkati çekerek, "Buradaki elektrik motorlarının yerlilik oranları yüzde 70-90 arasında değişiyor ve bu tesiste son teknoloji yüksek randımanlı elektrik motorları üretilebiliyor. Elektrik motorları, endüstrinin tamamında kullanılan temel bileşenlerden bir tanesi. Makine donatımlarının içinde, diğer endüstri ürünlerinin tamamının içinde elektrik motorları var." diye konuştu.

GAMAK'ın geliştirdiği yeteneklerle hem yurt içindeki motor ihtiyacının ehemmiyetli bir bölümünü karşıladığını hem de ülke dışına ihracat yaptığını belirten Varank, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu edindikleri deneyim vesilesiyle burada yeni bir imalat de yapmaya başladılar. Rüzgar gülü dediğimiz rüzgar santrallerinin jeneratörlerini de bu tesiste üretiyorlar. Küresel ve tescilli markalara jeneratör imalatı yapıyorlar. 4 megavatlık jeneratörleri yerli ve ulusal olarak üretebiliyorlar. Kendi dizaynları olan 5 megavatlık jeneratörleri de üretmek için ise kolları sıvadılar.

Bu ziyaretimden fazlasıyla memnun kaldım. Bilhassa elektrik motorlarıyla alakalı dünyada ehemmiyetli bir ihtiyaç var. Teknoloji ve sektörler dönüşüyor. Böyle bir tesisin bizim ülkemizde yerli ve milli olarak üretim yapması beni sahiden mutlu etti. Bu yeteneğimizi hem ben görmüş oldum hem de bundan sonra Türkiye'de endüstri, yerlileşme ve Ulusal Teknoloji Hamlesi konusunda buradaki elektrik motoru yeteneklerimizden yararlanacağız."

GAMAK İdare Heyeti Başkan Yardımcısı Mustafa Altındağ da 1960 senesinde kurulduklarını ve o günden bu yana her sene yeni ve daha büyük kapasiteli motorlar ürettiklerini ifade ederek, "Jeneratör tarafına da geçtik. Bundan sonra daha çok yatırım yapmayı tasarılıyoruz. 2020-2021 yatırım tasarılarımız devam ediyor. Allahın izniyle daha yüksek kapasiteli ve randımanlı motorlar yapmaya devam edeceğiz." dedi.