CHP'li Ağbaba'dan zehir zemberek işsizlik açıklaması

CHP'li Ağbaba'dan zehir zemberek işsizlik açıklaması

CHP'li Ağbaba, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, gençler evlenmiyor serzenişine, zehir zemberek sözlerle yanıt verdi.

TÜİK’in işsizlik verilerini değerlendiren CHP’li Veli Ağbaba, gençlerin işsiz ve teminatsız olduğunu dile getirerek, "TÜİK’in işsizlik verileri gençlerin neden izdivaç edemediğinin ispatıdır" diye konuştu. Ağbaba’ya göre, hükümetin Yeni Ekonomik Program (YEP) hedefleri de tutmadı.

Türkiye İstatistik Müessesesi (TÜİK)  Ekim 2019’a ait iş gücü istatistiklerini izah etti. Buna göre Türkiye'de işsizlik oranı 2019 ekim ayında 2018 seneyin aynı ayına göre 1.8 puan artarak yüzde 13.4'e yükseldi.

Reisicumhur unutmuş vaziyette

Konuya ait izah yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Reisicumhur Recep Tayyip Erdoğan "Ne yazık ki gençlerimiz genç yaşta izdivaç etmiyor. Çoğu 30'u ,aşkın izdivaç ediyor veyahut çoğu hanede kalıyor’’ diyerek acayip bir açıklama yaptığın söyledi.

"Reisicumhurun insanların aile kurabilmesi ve geçimini sağlayabilmesi için ilk olarak bir işinin olmasını sanırız ki unutmuş vaziyette" diyen Ağbaba, sözlerini şöyle sürdürdü:

“15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı bir evvelki sene aynı dönemine göre 3 puan artışla, yüzde 25.3’ e yükselmiştir. Türkiye’de genç işsiz sayısı 2 milyonu ne eğitimde ne de istihdam olan gençlerimizin sayısı 3 milyonu aşmıştır. Türkiye’de AKP iktidarının 17 sene nihayetinde gençlerimize verdiği tek şey işsizlik, fakirlik ve garantisizliktir. Türkiye’de AKP iktidarının 17 sene sonunda gençlerimize verdiği tek şey işsizlik, fakirlik ve garantisizliktir. Türkiye’de her 4 gençten biri işsiz iken, gençlerimizin rastgele bir geleceği ve garantisi yok iken, gençlerin izdivaç edemediğinden yakıntı eden bir ülke reisicumhuruna tavsiyemiz TÜİK ‘in işsizlik verilerine dönüp bakmasıdır. Bu şekilde Reisicumhur gençlerin neden izdivaç edemediğini herhalde anlayacaktır.

'Bakan’ın 2019 hedefleri tutmadı'

Bakan’ın 2019 YEP hedefi tutmadı, geriye işsizlikten kaynaklı canına kıyan yurttaşlarımız kaldı. Türkiye genelinde 15 ve daha yukarıya yaştakilerde işsiz sayısı 2019 senesi Ekim döneminde geçen sene aynı dönemine göre 608 bin kişi artarak 4 milyon 396 bin kişi oldu. İşsizlik oranı 1.8 puanlık artış ile yüzde 13.4 düzeyinde meydana geldi. Tarım dışı işsizlik oranı 2.1 puanlık artış ile yüzde 15.7 oldu. 2019 seneninde kadın ve genç işsizliğindeki artış yeniden dramatik bir şekilde artmaya devam etmiştir. TÜİK verilerine göre 20 milyondan fazla kadın hiçbir şekilde istihdamdan yararlanamayarak ülke tarihinde bir başka rekora daha imza atılmış oldu. İlk YEP’te yüzde 12.1 olarak belirlenen 2019 senesi işsizlik hedefi daha sonra izah eden programda yüzde 12.9’a yükselmişti. Bugün izah eden yüzde 13.4’lük işsizlik oranı ile Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın işsizlik hedefinin  yeniden tutmadığı görülmektedir. Sayın Bakan sunum yapıp ‘burası çok ehemmiyetli’ demeyi bırakmadığı sürece ülkede işsizlik sosyal bir mesele haline gelmeye devam edecektir."

Türkiye dünya genelinde işsizliğin en yüksek olduğu 10. ülke

CHP’li Ağbaba, Türkiye’nin bu oranlar ile dünya genelinde 104 ülke arasında işsizliğin en yüksek olduğu onuncu, OECD ülkeleri arasında ve Avrupa ülkeleri arasında ise 3’cü  ülke olduğunu kaydetti.

Ağbaba, “Bütün gelişmiş ülkeler istikrarlı bir şekilde işsizliği düşürürken, ülkemizde işsizlik istikrarlı bir şekilde artmaya ne yazık ki devam etmektedir” dedi.