CHP'li Gürer: Çiftçiler zor durumda

CHP'li Gürer: Çiftçiler zor durumda

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde’de dolu yağışının etkili olduğu ekili alan ve meyve ağaçlarında hasar oluştuğunu söyledi.

Çok sayıda çiftçinin kaydının olmadığını ve imkansızlıklar nedeniyle tarım sigortası yaptıramadıklarını anlatan Gürer, “Çiftçi, kara kara düşünüyor. Yetkililerin dolu yağışından etkilenen ekili alanlarda bir an önce hasar tespiti yapmalı ve ürünleri hasar gören çiftçilerin zararı karşılanmalıdır” dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde’de dolu yağışının etkili olduğu tarlaları gezdi ve çiftçilerle görüştü. Gürer, ekili alan ve meyve ağaçlarında hasar oluştuğunu ve hasar tespitinin bir an önce yapılması gerektiğini söyledi. Ekili alanları hasar gören çok sayıda çiftçinin, Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı olmadığını ve maddi imkansızlıklar nedeniyle tarım sigortası yaptıramadıklarını aktaran Gürer, “Yetkililerin dolu yağışından etkilenen ekili alanlarda bir an önce hasar tespiti yapmalı ve ÇKS ve TARSİM şartı aranmaksızın, ürünleri hasar gören tüm çiftçilerin zararı karşılanmalıdır” dedi.

“Yarı yarıya hasar”

Yağışın Çiftlik İlçesi ile bağlı köy ve beldelerinde daha etkili olduğunu aktaran Gürer, “Ceviz büyüklüğünde yağan dolu, meyve ağaçlarında Kitreli, Mahmutlu ve diğer köylerde yarı yarıya hasara neden oldu. Ayrıca ekili alanlarda dolu yağışından büyük ölçüde olumsuz etkilendi” dedi.

“Bir yandan salgın bir yandan doğal afet”

Korana virüsü salgını ile mücadele devam ederken, salgından en çok etkilenen kesimlerin başında gelen üreticilerin bir de doğal afetlerle mücadele etmek zorunda kaldığına belirten Gürer, “Zor şartlar altında ekim ve dikim yapan çiftçilerimiz, aniden bastıran sağanak yağmur ve dolu yağışı nedeniyle büyük zarara uğradı” dedi.

 Gürer, geçtiğimiz haftalarda etkili olan aşırı sıcak havanın ardından hava sıcaklığının aniden düşmesi sonucu oluşan şiddetli yağış, don ve fırtına nedeniyle de yine Niğde ve çevresinde bitkisel ürünlerin büyük oranda hasar gördüğünü de anımsattı.

 “Geçen yıl tazminat alamadığım için sigorta yaptırmadım”

Gürer ile konuşan çiftçi, “Ben geçen sene sigorta yaptırdım. Prosedürlere çok takıldık. Bir kuruş tazminat alamadım. Bu sene de yaptırmadım” dedi. Gürer de “Çiftçi borçlanarak ekim yapıyor, ürün böyle olunca eline bir şey geçmeyecek. Eline bir şey geçmeyen çiftçiye 'ikinci bir ürün ek' desen parayı nereden bulacak” diye sordu.