CHP'li Gürer: Patates üreticilerini sıkıntılı günler bekliyor

CHP'li Gürer: Patates üreticilerini sıkıntılı günler bekliyor

CHP'li Ömer Fethi Gürer, 50-60 kuruşa üretilen patatesin Dubai ve Katar'a 20-40 kuruşa satıldığını belirterek, 'üreticiyi zor günler bekliyor' dedi.

CHP Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Niğde’de kasaba ve köyleri ziyaret ederek üreticilerin sorunlarını dinledi. Niğde’nin Altunhisar ilçesinde patates üreticileriyle bir araya gelen Ömer Fethi Gürer, üreticilerin ürünlerini maliyet fiyatlarının yarısına bile satamamaktan şikâyetçi olduğunu belirtti.

Altunhisar ilçesinde 1 milyon tonun üzerinde yazlık patates üretiminin gerçekleştiğini anlatan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Dubai ve Katar’a gönderilen birinci boy kalitedeki yazlık patatesler 40 kuruş, ikinci boy kalitedeki yazlık patatesler ise 20 kuruştan satılıyor. Oysa patates üreticisi, 1 kilogram patatesi 50-60 kuruşa mal ediyor. Ağustos ayının ortalarında Irak patates alımı yapmaz ise üreticiyi sıkıntılı günler bekliyor” dedi.

MALİYET ARTTI, FİYAT DÜŞTÜ

Yazlık patatesin satış fiyatının, maliyetin altında kalmasına neden olan en önemli etkenlerden birinin tohumluk üretimi yapan bazı büyük firmaların tohumluk patatesleri piyasaya sürmesi olduğunu kaydeden Ömer Fethi Gürer, tohum, gübre, ilaç ve mazottaki artışların maliyeti de aynı oranda arttırdığına dikkat çekti. CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Üreticiler, yeraltında elektrik enerjisiyle çıkardıkları suyla patatesi suluyor. Bu da üretici için büyük bir maliyete neden oluyor. Miras yoluyla devralınan arazilerdeki sorunlar da üretici için büyük bir problem oluyor. Bunların yanında ilaçta yüzde 15, gübrede ise yüzde 30’luk artış var. Bu artışların üzerine, hasat döneminde ödemek üzere alınan gübre ve ilaç biraz daha pahalıya satılınca üreticinin maliyeti katbekat artıyor” şeklinde konuştu. 

TOHUMU DEVLET VERMELİ

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, üreticinin patatesi maliyetinin altında bir fiyatla satmak zorunda kalmasına rağmen, tüketicinin ürünü pazarda pahalıya satın aldığına da vurgu yaparak, “Maliyet artmasına rağmen, üretici ürününü geçen yılın altında bir fiyatla satıyorken, pazarda tüketici patatesi pahalıya satın alıyor. Burada aracılar büyük kazançlar elde ediyor. Bu alanda ciddi bir planlama yapılması gerekiyor. Tohumu devletin çiftçiye vermesi gerekiyor. Yurtdışı satışın desteklenmesi ve teşvikin artırılması da üreticilerin talepleri olarak göze çarpıyor” diye konuştu.