CHP'li Keven: Çorum , Yozgat'tan daha çok ihracat yapıyor

CHP'li Keven: Çorum , Yozgat'tan daha çok ihracat yapıyor

CHP Yozgat Milletvekili Ali Keven’in soru önergesini yanıtlayan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Yozgatlıların ihracat yapması için devletin 2013-2018 yıllarında toplam 450 bin lira, 2019 yılında ise 282 bin lira destek verdiğini açıkladı.


CHP Yozgat Milletvekili Ali Keven’in soru önergesine yanıt veren Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Yozgatlıların ihracat yapması için devletin 2013-2018 yıllarında toplam 450 bin lira, 2019 yılında ise 282 bin lira destek verdiğini açıkladı.

CHP’li Keven ise şehre yeterli desteğin verilmediğini söyleyerek, “Yozgat en yakın olan komşusu Çorum ile kıyaslandığında 2019 ihracat rakamında büyük farkların olduğu ve Yozgat’ın tam 114 katıyla Çorum’un 1,5 milyar dolarlık bir ihracat rakamına ulaştığı görülmektedir.2015 yılına bakarsanız Çorum 333 milyon dolarlık ihracat ile 28. Sırada, Yozgat ise 11 milyon dolarlık ihracat ile 72. sırada yer alıyor” dedi.

Pekcan’ın verdiği yanıtı değerlendiren Keven, Yozgat’ın ihracat verilerinde 81 il arasında 73’üncü sırada yer aldığının altını çizerek, “İşsizlikte, gelir adaletsizliğinde ve verdiği göçte ilk sıralarda olan Yozgat ilimizin kalkınmada en ayrıcalıklı illerin arasına dâhil edilmesi gerekmektedir” dedi.

Yozgat’ın ihracat yapabilecek ürünlerin olduğunu kaydeden Keven, il için planlama yapılması gerektiğini kaydederek “Yozgat’ın ihracat rakamını 1 milyar doların üzerine çıkartacak beş yıllık acil eylem planı hazırlanmalıdır” dedi.

Çorum ile Yozgat’ın verilerini karşılaştıran Keven, Çorum’un kendilerinden önde olduğunu belirterek, şunları açıkladı: “Yozgat en yakın olan komşusu Çorum ile kıyaslandığında 2019 ihracat rakamında büyük farkların olduğu ve Yozgat’ın tam 114 katıyla Çorum’un 1,5 milyar dolarlık bir ihracat rakamına ulaştığı görülmektedir.2015 yılına bakarsanız Çorum 333 milyon dolarlık ihracat ile 28. Sırada, Yozgat ise 11 milyon dolarlık ihracat ile 72. sırada yer alıyor. 2019 yılına geldiğimizde Çorum 17. Sıraya yükseliyor. Yozgat ise 73. Sıraya geriliyor. Bunun hesabını Yozgat’ın yıllarını heba eden siyasetçiler ve bürokratlar halka vermelidir."

"13.5 milyon dolar ihracat yapan Yozgat’ı, 44 milyon dolar ihracat yapan Hakkâri’nin gerisinde koyanlar bu halka hesap vermelidir. Komşumuz olan yarı büyüklüğümüzde ki Kırşehir ihracatta 223 milyon dolar ile 38. Sıradayken, Yozgat’ı 13.5 milyon dolar ile 73. Sırada bırakanlar bunun hesabını vermelidir. Hamasi siyasete gelince varsınız, ötekileştirmeye gelince varsınız ama Yozgat’ı kucaklayıp ihracatta kalkınmada üst sıralara çıkarmaya gelince yoksunuz. Bu büyük bir vebaldir. Yozgat’tan göç eden insanların, Yozgat’ta yaşayıp kalkınmadan payını alamayan insanların vebali var!”