CHP Milletvekili Gürer: ‘Plansızlık Ak Parti’nin tarım politikası oldu’

CHP Milletvekili Gürer: ‘Plansızlık Ak Parti’nin tarım politikası oldu’

Türkiye’nin tarımda dışa bağımlılığı artarken TÜİK’in açıkladığı veriler ve şeker pancarındaki rekoltenin artması durumu dikkat çekti.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TÜİK tarafından açıklanan verileri değerlendirerek, 2020 yılında da ithal ürünlerin ülkemiz için kaçınılmaz olduğunu söyledi. Yanlış tarım politikalarına son yıllarda küresel ısınma ile oluşan sorunların da eklendiğini belirten Gürer, “AKP iktidarının 2020 yılı için de bir öngörüsü görülmüyor. Plansızlık tarım politikası oldu. Buğday başta olmak üzere her ürün için bir yıl önceden planlama sağlanmalı, tohumu, gübresi, ilacı ve toprağı ile kuru/sulu tarım olarak durum ele alınmalıdır” dedi” dedi.

Tarım ve Orman Bakanlığının ülke çiftçisi için değil yabancı ülke çiftçisi ve üreticisi için çalıştığını, plansız öngörüsüz tarım politikalarının ülkemizi ithale mecbur kıldığını ifade eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, şeker pancarı ile ilgili ilginç bir duruma da dikkat çekti: “TUİK, şeker pancarı üretiminin % 3,7 oranında artarak 18,1 milyon ton olarak gerçekleştiğini belirtti. Hangi ilde, hangi köyde, kaç çiftçi şeker pancarı ekti? Örneğin; Niğde ilimizin Kızılca köyünde, pancar eken çiftçi sayısı 130 iken 6’ya düştü. Bu durumda nasıl olurda Şeker Pancarı üretimi artar? Özelleşen çok bölgede durum aynı. Pancar Kooperatiflerine soruyoruz, onlar da “ekim alanı daraldı” diyor, TÜİK üretimi nasıl artırdı, açıklanmalıdır” dedi.

TÜİK’in açıkladığı sebze artışının da dikkatle izlenmesi gerektiğini belirten Gürer, “90 kuruşa mal olan patates şu an depoda 60 kuruşa alıcı bulamıyor. 3 ay satılmazsa çürüyecek depolardaki patatesler ve ekim daralacak. Fiyatlar yine fırlayacak, Bakanlık soruna çözüm üretmelidir” ifadelerini kullandı.

Açıklamasında, “Meyveler içerisinde önemli ürünlerin üretim miktarlarına bakıldığında, bir önceki yıla göre; elmada % 0,2, limonda % 13,6 oranında azalma olmuş. Bunun yanında, turunçgillerde; mandalinada % 15,2, portakalda ise % 10,5 oranında azalış dikkat çekiyor” diyen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer sözlerini şöyle sürdürdü: “Akdeniz sineğinin etkisi, üretim alanlarındaki daralma, mevsimsel etkililerden de söz edilebilir, ancak rakamlar dikkat çekici ve önemlidir. Bakanlık bu konuya eğilmelidir. Limon, mandalina ve portakalda bir yıla yansıyan azalma, gelecekte ciddi sorunlara ve fiyat dalgalanmalarına yol açabilir. Durum izlenmelidir.”

YURT HABER