CHP’li Hakverdi, çiftçilerin traktörüne haczi engelleyecek kanun teklifi verdi

CHP’li Hakverdi, çiftçilerin traktörüne haczi engelleyecek kanun teklifi verdi

CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, borçlu çiftçilerin traktörünün ‘haciz olunmaz’ mallar arasında yer alması için kanun teklifi verdi.

CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, “Her yeni güne haciz korkusu ile başlayan çiftçilerin artık üretimde ilk sırada gelen olmazsa olmazı traktörleri dahi haczedilmeye başlamıştır. Üretim araçlarının başında gelen traktör ve buna bağlı teçhizatın elinden alınması ile çiftçilerimizi tamamen üretimi bırakmaya zorlanmaktadır. Bu durum karşısında çiftçiler çaresiz ve çözüm beklemektedir” dedi.
CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, TBMM Başkanlığı’na verdiği teklifle; borçlu çiftçilerin ‘haciz olunmaz’ malları arasında traktörün de geçmesini istedi. Birçok ülkenin üretilen tarım ürünlerinin kalitesini ve rekoltelerini artırmak amacıyla çiftçilerini desteklediğini söyleyen Hakverdi, “Ülkemizde çiftçilerimiz Anayasa’dan kaynaklı haklarını dahi alamamakta ve borç batağında üretim yapmaya çalışmaktadır. Tüm bunların sonucunda özellikle son dönemde ülkemizin ekili alanları ve üretim her yıl düşmektedir. Bu doğal olarak ülkemizi kendi kendine yeten bir ülke konumundan hızla uzaklaştırmış 20 yıl önce ihraç ettiği birçok ürünü ithal eder duruma getirmiştir” dedi.


“ÇİFTÇİLERİMİZ ÜRETİMİ BIRAKMA NOKTASINA GELDİ”
Çiftçilerin bankalar ve kredi kooperatiflerine olan borç yükü ve artan girdi maliyetleri dolayısıyla kar edemez ve borcunu ödeyemez duruma geldiğini vurgulayan Hakverdi, “Her yeni güne haciz korkusu ile başlayan çiftçilerin artık üretimde ilk sırada gelen olmazsa olmazı traktörleri dahi haczedilmeye başlamıştır. Üretim araçlarının başında gelen traktör ve buna bağlı teçhizatın elinden alınması ile çiftçilerimizi tamamen üretimi bırakmaya zorlanmaktadır. Bu durum karşısında çiftçiler çaresiz ve çözüm beklemektedir” dedi.


“TRAKTÖR ÇİFTÇİNİN OLMAZSA OLMAZIDIR”
İcra İflas Kanunu’nda “Borçlu çiftçi ise kendisinin ve ailesinin geçimi için zaruri olan arazi ve çift hayvanları ve nakil vasıtaları ve diğer eklenti ve ziraat aletleri” haczedilemez dese de kanunda açıkça “traktör” belirtilmediği için uygulamada farklılıklar olduğunu söyleyen Hakverdi, “Bu yüzden ilgili kanun ‘borçlu çiftçi ise kendisinin ve ailesinin geçimi için zaruri olan arazi ve çift hayvanları, traktörü ve nakil vasıtaları ve diğer eklenti ve ziraat aletleri’ şeklinde düzenlenerek çiftçilerin traktörünün haczedilmeyeceği kesin olarak kanunla güvence altına alınmalı ve kanun bu şekli ile yeniden düzenlenerek günümüz ihtiyaçlarına cevap verir hale getirilmelidir” ifadelerine yer verdi.