Denizbank Genel Müdürü'nden iflas uyarısı'na YURT Yazarı Cihan Özdemir'den cevap

Denizbank Genel Müdürü'nden iflas uyarısı'na YURT Yazarı Cihan Özdemir'den cevap

DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, iflas erteleme konusunda bankacılık sektörünün yanı sıra bütün ticaret yaşamının olumsuz etkilenebileceğini söyledi. YURT Yazarı Cihan Özdemir ise DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş'in bu açıklamasının arkasında yatan gerçekleri açıkladı.

Son birkaç ay içinde 100'ün üzerinde şirketin iflas erteleme kararı alması, şirketlerin "basiretli" yönetilip yönetilemediği ve bu müessesenin kötüye kullanılıp kullanılmadığı tartışmalarına yol açarken, bir uyarı da Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş’ten geldi. Ateş, iflas erteleme konusunda bankacılık sektörünün doğrudan etkilenmesinin yanı sıra bütün ticaret erbabının da bundan etkilendiğini söyledi.

Thelira.com sitesinde yayınlanan röportajında Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, ticari etiği olmayan hiç bir toplumun demokratikleşemeyeceğini, kurumsallaşamayacağını ve kalkınamayacağını vurgulayarak şu değerlendirmeyi yaptı:

"Acze düşmüştür bu ayrı. Bankacılık sektörü olarak herkese yardımcı oluyoruz. Siz önünüze tamamen hukuki duvar ördüğünüzde, o duvarın arkasında ne olduğunu bilemiyoruz. Dolayısıyla bu ekonomik olarak fayda sağlamıyor, zarar getiriyor. Bizim güvenimiz sarsılıyor ve kredi vermekten kaçınıyoruz. Çok teminatlı kredi vermeye başlıyoruz sonra bize kızıyorlar. Bir tek ipotekte 4-5 yıl aradan geçse de benden sonra gelecek alacağına sahip çıkar. Bu alacağı DenizBank'ın, A ya da B bankasının alacağı olarak düşünmeyin. Tüyü bitmemiş yetimin diye düşünün. Çünkü mevduatı alıp kredi olarak veriyorum… Sermayemiz var ama çoğunlukla mevduatla borçlanıyoruz, yurtdışından kredi kullanarak kredi veriyoruz. Bu krediler geri ödenmezse mevduatı, yurtdışı borçları nasıl geri ödeyeceğiz? Ticari hatayı kreditöre çektirmeye kalkarsanız o zaman adaletten söz edemezseniz."

‘Ticari hayat olumsuz etkilenmesin’

Denizbank Genel Müdürü Ateş, iflasın ertelenmesi müessesesinin aksayan ve kötüye kullanımına yol açan yönlerinin ivedi şekilde düzeltilmesi gerektiğini, tedbir alınmadığı takdirde ticari hayatta daha olumsuz gelişmelerin yaşanabileceği uyarısında bulunuyor. Ateş, bütün ticari hayatın nasıl etkileneceğini şöyle açıklıyor: “Şirketler sadece bankalara değil aynı zamanda piyasaya da borçlanıyor. Çarşıda bir esnaf düşünün ona buna borçlanmış, bir gün elinde bir kararla geliyor. Diyor ki 'Mahkeme tedbir kararı koydu'. Başvuru neticesinde mahkeme ya iflas erteleme ya da iflas kararı verecek. Birileri şuna bakmalı; 'Tedbirli iken aradan bir kaç yıl geçtikten sonra kaç tane iflas erteleme kararı verilen şirket borçlarını eda etmiş ve ticari hayata geri dönmüş'. Bu ekonomik yarar için yapılıyor. Kimin yararı? Öncelikle toplumun yararıdır. Şirket ortadan kalkıyor, kapanın elinde ve cebinde kalıyorsa ben buna karşıyım. Bu ticari ahlakı bozar.”

YURT YAZARI CİHAN ÖZDEMİR'DEN HAKAN ATEŞ'E CEVAP

‘BU NE PERHiZ, BU NE LAHANA TURŞUSU’

Son dönemlerde Vergi Denetim Kurulu, İstanbul Büyük Ölçekli Mükellefler Grup Başkanlığı tarafından 2010-2014 yılları arası için yapılan incelemelerde yaklaşık 37 milyon TL vergi kaçakçılığı kapsamında sayılabilen, kurumlar vergisi ve tahsil harçları için hesaplanan vergi ziyaı cezaları, Rekabet Kurumu'nun bazı genel müdür ve yetkililerinin kredi ve kredi kartına uygulanacak faiz oranlarını aralarında anlaşarak rekabete aykırı hareket ettikleri için Denizbank ve 11 bankaya 1.1 milyar TL ceza kesilmesine sebep oldukları, idari mahkemelerin onayladığı ve şuan Danıştay’da karar aşamasına gelmiş olan dava ile gündemde olan, Ayrıca bir yatırımcının şikayetiyle TTK 553/555. Maddelerine göre İstanbul Çağlayan Adliyesi’nde davası devam eden Hakan Ateş’ten 'bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu' tadında açıklamalar geldi.

Denizbank'ın Yönetim Kurulu’na Sergey Gorkov yerine, Rus Sahibi Sberbank'ın Svetlana Sagaydak'ı atamasının BDDK onayı beklendiği şu günlerde, Hakan Ateş' den gelen bu açıklamalar ekonomi camiasından bazılarının 'günah keçisi mi arıyor?' söylemlerine sebep oldu.

Bazı Rus kaynaklar Sberbank'ın, Hakan Ateş' in iştirakleri olan Denizbank'ı yönetiminden hoşnut olmadığını belirtiyor. Buna dayanak olarak da yönetim kuruluna atanan Svetlana Sagaydak'ın Sberbank da uzun yıllar Sorunlu Varlıklar Bölüm Başkanlığı yapması gösteriliyor.

Sagaydak, 2013 yılından beri Sberbank’da Kıdemli Başkan Yardımcılığı görevindeydi. 2016 başından beri de Sberbank İcra Kurulu Başkan Vekili görevini yürütüyor. Ayrıca Rusya Federasyonu Devlet nişanı sahibi. Aynı kaynaklar Sberbank' ın bu kadar üst düzey bir ismi Denizbank yönetimine atamasını ise 'Hakan Ateş görevli memur'statüsüne getirildi’ şeklinde yorumluyor.

Geçmişte 'Bazı konular var ki üstlerinize anlatamazsınız, bazılarını ise ekibinize açıklayamazsınız” diyen Hakan Ateş bakalım 'herkese yardımcı oluruz' sözünün ne kadar arkasında durabilecek?

Bu haberlerden Hakan Bey rahatsızlık duymayacaktır çünkü kendisi geçmiş açıklamalarında Denizbank’ı Hun İmparatoru Attila’nın yönetim felsefesiyle yönettiğini söylemişti. Hakan Ateş’in anlattığı, Hun İmparatoru Attila’nın yönetim felsefesi şöyle: “Sana iyi haber getireni ödüllendirmek yerine, kötü haberi senden saklayanı öldür.”

Bir Türk atasözü de şöyle der: Dost acı söyler.