Devletin zirvesindeki o kavga…Faizde zurnanın zırt dediği yer…

Devletin zirvesindeki o kavga…Faizde zurnanın zırt dediği yer…

Cumhurbaşkanı’nın faiz konusunda sözünü dinletemediğinden şikâyet etmesi yeni değil. Zirvede anlaşmazlığın derin olduğu, Beştepe’nin ‘faiz sebep, enflasyon sonuç’ta ısrar ederken, Merkez Bankası’nın aksi görüşte direndiği belirtildi. Faiz çok yüksek, peki nasıl aşağı iner? İşte ayrıntıları…

Milliyet yazarı Mehmet Tezkan, devletin zirvesindeki faiz kavgasını yazarken, kavganın da,  ‘Cumhurbaşkanı’nın faizi indirin ki, enflasyon insin demesinin de, sözünü dinletemediğinden şikayet etmesinin de yeni olmadığını belirterek, anlaşmazlığın derin olduğunu kaydetti.

Tezkan, ‘Faizde zurnanın zırt dediği yer!..’ başlığıyla yazdığı yazıda, Beştepe’nin, ‘faiz sebep, enflasyon sonuçtur’ diye ısrar ettiğini, Merkez Bankası’nın ise ‘enflasyon sebep, faiz sonuç’ görüşünde direndiğini ifade etti. Tezkan, şunları yazdı:

O EKİPTEN SADECE ŞİMŞEK KALDI

“Ekonomistlere göre, Türkiye uzun süre yüksek faiz, düşük kur politikası izledi.. Sonra bu politikasından vazgeçti, faizi indirmeyi denedi, döviz fırladı.. ABD’nin dünyaya bol para verme politikasından vazgeçmesi de etkili oldu. Döviz dikiş tutmuyor..

Biraz geriye gidelim.. Zirvedeki kavga 2012 yılının şubat ayında patlak verdi.. Daha doğrusu, medyaya yansıdı..

Cumhurbaşkanı’na (o tarihte Başbakan) en yakın gazete ekonomi sayfasına dokuz sütuna manşeti çakmıştı: Yanlış yönet, halka ödet..

Üç de fotoğraf koymuşlardı.. Dönemin Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Babacan, Maliye Bakanı Şimşek, Merkez Bankası Başkanı Başçı. Haber şu: Yanlış politikaları nedeniyle akaryakıta zam yapıldı, bu enflasyona yansıyacak. Sonunda faiz lobisi bağıracak; enflasyon arttı, faizi artırın..

Zirvedeki kavga faizciler ile faize karşı olanların kavgasıymış. (Not: O ekipten sadece Şimşek kaldı. O da gitti gidecek deniyor).

TAM 6 YIL OLDU

Bu yazı Cumhurbaşkanı’na en yakın gazetede yayımlanalı tam altı yıl oldu. Kavga hâlâ sürüyor..

Cumhurbaşkanı faizi indirin diye ısrar ediyor, Merkez Bankası cesaret edemiyor..

Hatırlayın.. 2015 yılıydı.. Cumhurbaşkanı Afrika gezisi sırasında  Merkez Bankası’nın faiz politikasından dert yanmış, ‘Bağımsız kurul bağımsız olunca gelinen nokta bu’ demişti. Faturayı kendilerinin ödediğini söylemişti..

Bu görüşünü iki gün önce partisinin MYK toplantısında tekrarladı.. ‘Onların aldığı kararın bedelini biz ödüyoruz’ dedi. Anlaşılan ekonomi cephesinde değişen bir şey yok. Cumhurbaşkanı bastırıyor, faizler insin istiyor ama olmuyor.

‘MERKEZ BANKASI KATAKULLİ YAPMAYA BAŞLADI’

Cumhurbaşkanı üç yıl önce Merkez Bankası’nı faiz lobisine teslim olmakla suçlamış, para kurulunu ‘vatanı satmakla’ itham etmişti..

Merkez Bankası baktı ki olacak gibi değil.. Katakulli yapmaya başladı. Nasıl mı?

Politika faizini yüzde 8’de tuttu; sabitledi.. Faiz artırmıyormuş gibi yaptı.. Geç likidite faizini yükseltti.. Geç likidite faizini politika faizi gibi kullanmaya başladı..

Beştepe’yi tatmin edemedi..

‘ZURNANIN ZIRT DEDİĞİ YER’

Gelelim meselenin özüne.. Faiz yüksek mi? Çok yüksek.. Yatırım için elverişli değil.. Peki, nasıl aşağıya iner?

Zurnanın zırt dediği yer burası.

Zirvedeki kavganın ana üssü.

Politika faizini devreye sokun

Bu görüşümü daha önce yazdım..

Madem Beştepe faizi indirilirse, enflasyon da iner diye bu kadar ısrarlı. Madem Cumhurbaşkanı bu görüşünün dikkate alınmasını istiyor. Madem Cumhurbaşkanı bunu yapmayanlar karşısında beni bulur diyor. Merkez Bankası indirsin faizi, bakalım ne olacak.

Aslında Para Kurulu’nun toplanıp faiz indirmesine gerek yok..

Politika faizi resmen yüzde 8 değil mi? Kâğıt üstünde göstermelik duracağına, pazartesinden itibaren devreye soksunlar. Para isteyene yüzde 8’den versinler!..”