
Diyanet 2 milyar 497 bin TL ödenek üstü harcamış
Dev bütçesi ile her yıl 10’un üzerinde bakanlığı geride bırakan Diyanet İşleri Başkanlığı ödenek üstü harcamaları ile de ilk üç sırada yer aldı.
Sayıştay’ın 2015 yılı Genel Uygunluk Bildirimi’nde bütçeden alınan ödeneklerin üstüne çıkan harcamalarla ilgili uyarılar yer aldı. Sayıştay’ın raporuna göre, geçen yıl toplam 31 milyar 207 milyon 674 bin 496 TL ödenek üstü gideri bulunan 17 bakanlık, kurum ve başkanlık arasında ilk üçte sırasıyla Milli Eğitim Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Diyanet İşleri Başkanlığı yer aldı. 19 milyar 607 milyonluk ödenek üstü harcama ile birinci sırada yer alan Milli Eğitim Bakanlığını 6 milyar 889 bin TL’lik ek ödenekle Emniyet Genel Müdürlüğü izledi. İki kurumun ardından 2 milyar 497 bin TL ödenek üstü harcama yapan Diyanet İşleri Başkanlığı, 1 milyar 430 milyon TL’lik harcama ile de Adalet Bakanlığı geldi.
Fazla harcama yapmamak esas
Sayıştay, bir yılda 31 milyar lirayı geçen ödenek üstü harcamalarla ilgili raporunda ödeneklerin kullanılmasında uyulacak esasları belirleyen yasa hükmünü hatırlattı.
Raporda, ilgili yasadaki ödenek üstü harcamaları düzenleyen şu hükümlere yer verildi:
‘’Kamu idareleri, bütçelerinde yer alan ödeneklerin üzerinde harcama yapamaz. Bütçeyle verilen ödenekler, tahsis edildikleri amaçlar doğrultusunda yılı içinde yaptırılan iş, satın alınan mal ve hizmetler ile diğer giderlerin karşılanmasında kullanılır…”
‘’Bütçede yeterli ödeneği bulunmayan işler için yüklenmeye girişilemez. Yüklenme süresi mali yılla sınırlıdır. Harcama yetkilileri, tahsis edilen ödenekler dâhilinde yüklenmeye girebilirler…”
“Harcama yetkilileri bütçede öngörülen ödenekleri kadar, ödenek gönderme belgesiyle kendisine ödenek verilen harcama yetkilileri ise tahsis edilen ödenek tutarında harcama yapabilir.”
Raporda ayrıca , bütçelere, ayrıntılı harcama programlarına, serbest bırakma oranlarına aykırı olarak veya ödenek gönderme belgelerindeki ödenek miktarını aşan harcama talimatı veren harcama yetkililerine, bir aylık net ödemeler toplamının iki katı tutarına kadar para cezası verileceğine ilişkin hüküm de vurgulandı.
Bu hükümlere göre, belirli hizmetler için bütçeye konulmuş bulunan ödeneklerden fazla harcama yapılmamasının, ödenek kullanımında esas olduğu belirtildi. Sayıştay, bu tespitlerden sonra harcanan fazla tutar için tamamlayıcı ödenek verilip verilmemesini Meclis’in takdirine bıraktı.