Dolar yeni haftaya nasıl başladı?

Dolar yeni haftaya nasıl başladı?

Dolar/TL yeni haftaya 5.70'in üzerinde başlarken, piyasalar bu hafta TCMB'nin düzenleyeceği iki günlük yatırımcı toplantılarını, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD ziyaretini ve dördüncü madde görüşmeleri kapsamında IMF heyetinin temaslarını izleyecek. Yurt dışı veri gündemi ve küresel risk iştahı da yakından takip ediliyor.

Küresel piyasalara bakıldığında dolar, ABD ile Çin arasında Washington’da yapılan görüşmelerin “verimli” olarak nitelendirilmesinin ardından risk iştahının dengelenmesinden destek buldu. Dolar/TL bugün saat 09.27 itibarıyla 5.7218/5.7238’den işlem görüyor. Kurun söz konusu seviyelerdeki seyri devam ediyor. Analistler, yatırımcıların risk iştahının Hong Kong’daki sivil karışıklık, Orta Doğu’daki gerginlikler ve ABD ve Çin’in yakında bir ticaret anlaşması imzalayıp imzalamayacağına dair endişeler nedeniyle kırılgan olduğunu söyledi.

Işık Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Yusuf Kavak, majör merkez bankalarının geçen hafta sonuçlanan kararlarının ardından bu hafta ABD-Çin ticaret görüşmelerinin izlenmeye devam edileceğini belirterek, “Öte yandan bu hafta Erdoğan'ın BM Genel Kurulu kapsamında yapacağı temaslar, TCMB'nin yatırımcı toplantıları ve jeopolitik gelişmeler de takip edilecek. Yurtdışı veri gündemi euro bölgesi PMI verileri ile ABD verileri açısından önemli” dedi ve ekledi: “Ayrıca Fed başkanlarının açıklamaları da önemli olacak. Teknik açıdan bakıldığında dolar/TL'de 5.74 geçilirse, yukarıda 5.78 ve 5.85 seviyeleri önemli. Aşağıda ise 5.68 ve altında 5.64'ü takip edeceğiz.”

Merkez Bankası (TCMB) Cuma günü yabancı para zorunlu karşılıkları tüm vadelerde 100 baz puan artırırken, karar ile piyasadan 2.1 milyar dolar likidite çekilmiş olacağını açıkladı.

DÖVİZ KREDİ TALEBİ ÇOK DÜŞÜK
Üst düzey bir bankacı, “Bankaların döviz likiditesi yüksek. Döviz mevduatı artış eğiliminde ve döviz kredi talebi çok düşük. Piyasada değil ancak bankacılık sektöründe yüksek döviz likiditesi mevcut. TCMB’nin adımının üç temel noktası olduğu düşünüyoruz; birincisi bankalar için döviz mevduatı toplamayı pahalalışatırarak dolarizasyonu caydırmak ki bu konuda sürekli adımlar atılıyor, ikincisi bankalardaki fazla döviz likiditesini çekmek, üçüncüsü ise bu şekilde rezerv artışı sağlamak” diye konuştu.

Tahvil/bono piyasasında ise gösterge 10 yıllık tahvilde Cuma günü spot kapanışta ortalama bileşik getiri %14.89 oldu

İki yıllık gösterge tahvilde Cuma günü spot kapanışta ve valörde son işlemde bileşik getiri %14.96 oldu.