Dubai'deki Türkiye Ticaret Merkezi’nin son durumu

Dubai'deki Türkiye Ticaret Merkezi’nin son durumu

Kayseri Organize Sanayi Bölgesi, Türkiye İhracatçılar Meclisinin (TİM) desteğiyle Dubai'de ticaret merkezi açmaya hazırlanıyor

Türkiye'nin ehemmiyetli mobilya imalat merkezlerinden Kayseri ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ'nin, takriben 65 senelik mobilya üretim deneyimini, rekabet gücünü ülke dışına taşımak, mobilya ihracatını daha yukarıya çıkarmak emeliyle başlattığı Dubai'ye Türkiye Ticaret Merkezi açma projesinde sona gelindi.

Dubai'nin dünyaca tanınmış Basra Körfezi kıyısında bulunan Palmiye Adası'nın yakınına kurulan mobilyaya değin her ürünün sergileneceği sanki bir mobilya Alışveriş Merkezi'si mantığı ile hizmet verecek Türkiye Ticaret Merkezinin şubat ayının sonlarına doğru faaliyete geçmesi bekleniyor.

Kayseri ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ iştiraki olmasına karşın Kayserili mobilya firmalarından Denizli'deki tekstilciye, Gaziantep'teki halıcıya kadar bir hayli firmanın da boy göstereceği bu merkez ile son senelerde ticaretin merkezi haline gelen Dubai'de Türk ürünlerinin Orta Doğu, Afrika ve Asya pazarında daha fazla hisse alması tasarılanıyor.

Kayseri ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ İdare Heyeti Başkanı Tahir Nursaçan’ın yaptığı izahta, MODOKO Mobilyacılar Sitesi, MASKO ve sektörlerin diğer liderleri ile ortak kuvvetli ve kararlı bir adım atarak Ticaret Bakanlığı ve TİM'in de destekleriyle ihracatın artırılmasına yönelik ehemmiyetli bir yatırıma imzaladıklarını söyledi.

Kayseri'de üretilen mobilyaların global arenada tanınırlığını artırmak, Türkiye'nin ihracat hedeflerine katkı sağlamak için takriben 2 sene önce başlattıkları projede sona gelindiğini belirten Nursaçan, ticaret merkezinin Dubai'nin turizm ve ticaretinin döndüğü en gözde caddelerinden birinin üzerinde olduğunu dile getirdi.

Nursaçan, "Dubai'de 14 bin metrekarelik bir alanda ülkemize, şehrimize yaraşır merkez kurduk. Sabah 10'dan akşam 10'a kadar açık olacak, bir fuar merkezini, sergi salonunu hayata geçiriyoruz." dedi.

"Büyük bir nimet, iyi bir fırsat"

Bu projede devletin endüstriciye büyük destekler ve olanaklar sağladığını vurgulayan Nursaçan, şöyle devam etti:

"Devletimiz ürettiğiniz ürünleri ülke dışında satmak için çabası olanlara kira ve reklam giderlerinin bir bölümünü karşılıyor. Bu büyük bir nimet, iyi bir fırsat. Kayseri'de, Türkiye'de üretilen mobilya harbiden kaliteli fakat bunu pazarlayamadığımız vakit varlığımız bir şey dile getirmiyor. Dünyada 2018 yılında 270 milyar doları aşan bir mobilya ihracatı mevzubahis. Bunun 90 milyar dolarını Çin, 20 milyar dolarını Almanya, 17 milyar dolarını İtalya, 14 milyar dolarını ise Polonya yapmış vaziyette. Türkiye olarak yaptığımız ihracat 3 milyar dolar. Bu yetersiz. Devletimiz böyle güzel olanakları sunmuşken 'Ben bu işlere karışmıyorum.' demek bize yakışmazdı."

Dubai'de çok büyük kapasiteli 600 civarında otel olduğunu ve oradaki mevzuat gereği otellerin 5 yılda bir dekorasyonlarını yenilemek zorunda olduklarını anlatan Nursaçan, "Dubai'de senede 100'ün üzerinde otel mobilyasını, mermerini, perdesini, halısını, avizesini yeniliyor. Biz bu pazara talip olduk. Bugün baktığımız zaman Afrika'dan Dubai'ye her gün 100'lerce uçak geliyor. Onların da ihtiyaçları var." şeklinde konuştu.

"Yaklaşık 250 milyon dolarlık bir katkı sağlayacağız"

Nursaçan, Türkiye'nin Dubai'deki camekanı olmak istediklerini, bu yüzden ülkeyi en iyi temsil edebilecek firmalara merkezde yer vereceklerini ifade ederek şunları kaydetti:

"Müessesesel, Türkiye'yi ülke dışında temsil etme yeteneği olan, dış ticareti bilen, yaptığı ürünün arkasında durabilen tüm firmalarımız buraya katılabilir. Kaliteli firmalardan bu işte destek gördük. MODOKO Mobilyacılar Sitesi ve MASKO Mobilya Şehiri gibi bu alanda ehemmiyetli kuruluşlarla iş birliği anlaşmaları yaptık. Ben inanıyorum ki Orta Doğu ve Afrika'daki pazardan Kayseri büyük hisse alacaktır. Yalnızca Kayseri değil, Gaziantep'teki halıcı da Denizli'deki tekstilci de olacak. İlk sene için bir şeyler ön görmek zor fakat ikinci sene için mobilya sektörünün ihracatına takriben 250 milyon dolarlık bir katkı sağlayacağını düşünüyorum."