Dünya'ya arpa satarken Suriye'den arpa alır duruma geldik

Dünya'ya arpa satarken Suriye'den arpa alır duruma geldik

Türkiye'nin kontrolü altındaki bölgeden arpa alımı başlayacak

Türkiye'nin kontrolünde olan yerlerden zeytinyağı alımı için Tarım Kredi Kooperatifleri'ne, tahıl ürünleri için Toprak Mahsülleri Ofisi’ne yetki verildiğini belirten Güldal, “Biz orada arz fazlası olan ürünleri alıyoruz. Bölgede yaşayanların ihtiyacını karşıladıktan sonra artan ürünü alıyoruz. Bizden başka da kimse alamaz. Tüccar gidip alsa dışalım işlemi yapılacak ve vergi ödemek zorunda. Bize verilen yetki çerçevesinde biz vergisiz alıyoruz." diye belirtti.

Yapılan taşıma ihalesinin 20 bin ton olmasının 20 bin ton ürün getirileceği manasına gelmediğini vurgulayan Güldal: "İhale yapılırken maksimum bir miktar belirtilerek ihale yapılıyor. Biz 20 bin ton arpa almayacağız. Bu 5 bin ton olabilir, 10 bin ton olur. Fakat taşıma ihalesi 20 bin ton için. Şimdiye kadar 60 ton arpa aldık. Ayrı olarak orada arz fazlası varsa alıyoruz. Buğdayda orada un tesisi var. Un yaparak kendileri tüketiyor. Bu yüzden buğday almamız mevzubahis değil" diye konuştu.

Miktar olarak çok yüksek olmasa dahi Suriye'den alınan zeytinyağı ve arpa içerdeki üreticinin moralini bozuyor. Zeytinyağı ve arpa üreticisi ithalat yerine imalatın desteklenmesini istiyor. Afrin'den ihraç kaydıyla da olsa alınan zeytinyağı iç piyasada ücretin düşmesine kapı aralarken, üreticiye karşı bir baskı unsuru olarak kullanılıyor. Türkiye arpa imalatında kendine yeterli değil. Her sene belli oranlarda ithalat yapılıyor. 2018 yılında toplam 656 bin ton arpa ithalatı yapıldı. 2019'un ilk 10 aylık döneminde dışalım 278 bin ton oldu. Ekim ayı ise ithalatın en yüksek olduğu ay oldu. 2018'de Ekim ayında 3.000 ton dışalım yapılmışken 2019'da Ekim ayında 90 bin ton arpa dışardan alındı. Suriye'den alınan arpa miktarı az olsa da üreticinin reaksiyonuna kapı aralıyor. Üretici haklı olarak, "Savaşın sürdüğü Suriye kendi ihtiyacı olan arpayı, zeytinyağını, buğdayı üretiyor ve ihraç ediyor. Tarım potansiyeli yüksek Türkiye, neden kendi, ihtiyacı olan bu ürünleri üretemiyor, Dışardan alıyor?" diye soruyor.