Ekonomist Mustafa Sönmez, Albayrak'ın paketinin asıl amacını açıkladı

Ekonomist Mustafa Sönmez, Albayrak'ın paketinin asıl amacını açıkladı

Ekonomist-yazar Mustafa Sönmez, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıkladığı ekonomi paketine ilişkin açıklamalarda bulundu.

YURT ÖZEL

Ekonomist Mustafa Sönmez, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın ekonomi paketi hakkında açıklama yaptı. Damat Albayrak'ın 'vergiyi tabana yayma' açıklamalarını değerlendiren Sönmez, "Bu batık kredileri nasıl sistemden ayıklayıp, bankaları kredi verir bir hale getirmek mümkün, buna dair bir niyetleri var" yorumunu yaptı. 

Albayrak, yeni reform paketinde kurumlar vergisinin azaltılacağını ve vergiyi tabana yayacaklarını açıklamıştı. Bu hamleyi yorumlayan ekonomistler yeni vergilerin yolda olduğunun sinyalini verdi. Vergi sistemine yönelik adımları değerlendiren Mustafa Sönmez ise ‘vergiyi tabana yaymak’ söyleminin çok klişe olduğuna dikkat çekerek, “Türkiye’de vergiler yüzde 70 oranında dolaylı vergidir. KDV, ÖTV gibi tüketimden alınan vergilerdir” dedi.

Doğrudan vergilendirmenin daha adil olduğunu söyleyen Sönmez, Türkiye’de ise vergilerin tüketimden alındığına dikkat çekti.

KİMİN SIRTINA KALACAK?

Açıklanan paket ile bankaların batık kredilerinin yüzde 15 gibi bir oranda olduğunun kabullenildiğini ifade eden Sönmez, “Bununla yüzleştiler. Bu batık kredileri nasıl sistemden ayıklayıp, bankaları kredi verir bir hale getirmek mümkün, buna dair bir niyetleri var” şeklinde değerlendirdi.

Özel bankaların batık kredilerinin nasıl temizleneceği konusunun belirsiz olduğunu söyleyen Sönmez, “Kamu bankaları ile ilgili olarak, hazinenin bu batıkları üstleneceğini ifade ettiler. Orada sadece enerji ve inşaat ağırlıklı batık kredilere bir çözüm yolu araştırılacağı ifade edildi. Ama bunun nasıl temizleneceği, kimin sırtına kalacağı henüz belli değil, orada muallak bir durum var” şeklinde değerlendirdi.