Emeklilere yeni promosyon miktarı şubatta belirlenecek

Emeklilere yeni promosyon miktarı şubatta belirlenecek

Sosyal Güvenlik Kurumu ile Türkiye Bankalar Birliği, emeklilerin aylıkları karşılığında bankalardan aldığı yeni promosyon miktarlarını şubat ayında belirleyecek

Sosyal Güvenlik Kurumu ile bankalar arasında 2017'de imza atan protokolle ilk kez toplu olarak başlatılan emeklilere banka promosyonu uygulamasında 3 yıl geride kaldı.

3 yıllığına 1000 lira aylık alanlara 300, 1000 ila 2 bin lira arasında aylık alanlara 375, 2 bin lira üzeri aylık alanlara ise 450 lira olarak uygulanan banka promosyonunda bir hayli emeklinin kontrat müddeti şubat ayı itibarıyla bitecek.

13 milyon emekliyi ilgilendiren müzakereler SOSYAL GÜVENLİK KURUMU ile Türkiye Bankalar Birliği arasında gelecek ay başlayacak. Mütalaalar neticesinde emeklilerin aylıkları karşılığında alacakları yeni promosyon miktarları belirlenecek.

"BANKALARIN DAYATMALARINA MÜSAADE EDİLMEMELİ"

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Sekreteri Gazi Ters, yaptığı izahta, emeklilere banka promosyonu verilmesi konusunu öncelikle kendilerinin gündeme getirdiğini söyledi.

Haklı taleplerinin 2017'de hayata geçirildiğini hatırlatan Ters, mimarı oldukları bu hakkının takipçisi de olmaya devam ettiklerini vurguladı.

Yaşanan ekonomik gelişmeler ve aradan geçen 3 yılın ardından promosyon miktarlarının cazibesini yitirdiğini ifade eden Ters, şöyle konuştu:

"Promosyon konusunda bankaların tek taraflı dayatmalarına müsaade edilmemeli. Önümüzdeki ay başlayacak müzakerelerde TÜED olarak biz de masada olmak istiyoruz. Emekliler olmadan belirlenecek bir promosyon miktarının sosyal yanı eksik kalacaktır."

Ters, yeni promosyon miktarlarının tespitinde kamu çalışanlarına yapılan ödeme oranlarının da dikkate alınmasını bilhassa istediklerini sözlerine ilave etti.

13 MİLYON EMEKLİYE 300 MİLYAR LİRA ÖDENDİ

Takriben 13 milyon emekliye geçen sene aylıkları karşılığında 300 milyar lira civarında ödeme yapan SOSYAL GÜVENLİK KURUMU'nın emeklilere bu sene 350 milyar lira aylık ödemesi öngörülüyor.

Müessese, geçen sene Ramazan ve Kurban Bayramı ikramiyeleri dahilinde da emeklilere 21,4 milyar lira ödeme yapmıştı.