‘Erdoğan ağzını açmasaydı döviz yerinde kalırdı’

‘Erdoğan ağzını açmasaydı döviz yerinde kalırdı’

Ekonomideki tablo, yazarların bugünkü gündeminde yer aldı. Etyen Mahçupyan, “Erdoğan faiz ‘belasının’ enflasyonun sebebi olduğunu söyledi ve döviz yüzde iki arttı. Ağzını açmasaydı, hiç olmazsa yerinde kalırdı” dedi. İsmet Özçelik ise AKP’nin 2002’den beri bütün seçimleri ekonomide güven algısı yarattığı için kazandığını ancak sona gelindiğini kaydetti.

Karar yazarı Etyen Mahçupyan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, faiz belasının enflasyonun sebebi olduğunu söyledikten sonra dövizin yüzde 2 arttığını belirterek, “Ağzını açmasaydı hiç olmazsa yerinde kalırdı” dedi.

Mahçupyan, ‘İktidarın dili’ başlıklı yazısının not bölümünde, “Erdoğan faiz ‘belasının’ enflasyonun sebebi olduğunu söyledi ve döviz yüzde iki arttı. Ekonominin durumunu kavradığını belli eden bir laf etseydi muhtemelen yüzde iki düşerdi. Ağzını açmasaydı hiç olmazsa yerinde kalırdı…  Lobi yine memnun olmuştur” ifadelerini kullandı.

AKP’YE GÜVEN KALMADI

Aydınlık yazarı İsmet Özçelik ise AKP’nin, 2002 sonrası bütün seçimleri “ekonomide güven” algısı yarattığı için kazandığını belirterek, “Borç batağındaki seçmen, “istikrar bozulur, faizler artar, borcumu ödeyemem” endişesiyle AKP’ye oy verdi. Ama artık sona gelinmiş durumda. AKP halkın güvenini kaybetmiş görünüyor. AKP’yi “istikrarı koruyan” değil, “istikrarsızlığın kaynağı” olarak görenlerin sayısı her geçen gün artıyor” dedi.

AKP’nin ekonomi kurmaylarının da durumun farkında olduğunu belirten Özçelik, kurmayların, Erdoğan’a açıkça söylemeseler de görüşlerini özetle şöyle aktardı:

“En büyük sıkıntımız hükümete güvenin sarsılması. Yapılan hatalar ve önlem almakta gecikilmesi, alınan kararları da etkisiz kıldı. Güven kazanmak zordu, kaybetmek kolay oldu.”

5 MİLYAR DOLAR 5 KURUŞ ETKİLEDİ

Ekonomi çevrelerinde kaygının giderek büyüdüğünü savunan Özçelik, “İktidara güven kaybının ekonomik krizi tetiklediğini düşünüyorlar. Son günlerde alınan önlemlerle sonuç alınamamasını da buna bağlıyorlar. Dövizi tutmak için 5 milyar dolarlık hamle yapıldı. 5 kuruş etkiledi. İktidara güven hızla azalıyor” ifadelerini kullandı.

SEÇİM KAYBETTİRİR

Özçelik, AKP için kamuoyu araştırması yapan bir firma yetkilisinin ise kaygılarını, “Bu faiz, bu döviz kurları, bu enflasyon rakamı, bu işsizlik oranı, bu zamlar, ...seçim kaybettirir” şeklinde aktardı.